Půjčujte! Také jsem vám půjčil, vyzývá Obama bankéře

jem
15. 12. 2009 11:10
Obama žádal v Bílém domě šéfy největších amerických bank, aby převzali štafetu v boji s ekonomickou krizí
Foto: wikipedia.org

Washington - Americký prezident si pozval na kobereček do Bílého domu nejmocnější americké bankéře Spojených států a vyzval je, aby přispěli k oživení ekonomiky tím, že budou ochotněji půjčovat středním a menším firmám.

Obama bankéře informoval, že teď jsou podle něj na tahu banky a připomněl, že pomoc státu dluží. Federální úřady totiž na podporu finančním institucím v době nejhlubší krize vyčlenily miliardy dolarů mimořádných dotací, jak připomněl list The Washington Post.

Podle údajů amerického ministerstva financí federální vláda bankám půjčila celkem 350 miliard dolarů, ale velkou část této sumy již finanční domy vrátily. Spojené státy prý na půjčkách nakonec vydělají.

Šéfové bank jako Citigroup, Bank of America a dalších byli také vyzváni ke střídmosti. Sám Barack Obama prý odložil rekonstrukci své kanceláře, aby šel příkladem. Bankéři sami přišli s prohlášením, ve kterém po Obamově administrativě žádají stabilnější a trvalou podporu. Jedině to jim prý umožní více půjčovat.

Pozvání špiček finančních institucí je součástí strategie federální vlády spolupracovat na řešení krize se soukromým sektorem a samozřejmě uklidnit americkou veřejnost, která už má, jak konstatoval Obama, krize plné zuby.

Řeč byla také o finanční reformě, kterou minulý týden schválila Sněmovna reprezentantů. Prezident řekl, že nepřipustí, aby přijetí zákona zhatili bankovní lobbyisté, a zároveň bankéře požádal o podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy