První pokus nejbohatšího muže světa. Evropa odmítla

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 5. 2012 18:02
Největší mobilní operátor Jižní Ameriky nabídl, že odkoupí pětinu akcií KPN. Firma odmítla.

Mexiko/Amsterodam - Největší latinskoamerický mobilní operátor América Móvil (AMX) nabídl odkoupit 23,2 procenta akcií nizozemské telekomunikační skupiny KPN za 2,6 miliardy eur (65,6 miliardy Kč). Je to první velký pokus společnosti kontrolované mexickým magnátem a nejbohatším člověkem světa Carlosem Slimem o expanzi v Evropě.

Vedení KPN však nabídku odmítlo jako podhodnocenou.

AMX již má v KPN 4,8 procenta akcií a s novou nabídkou by získala celkem 28 procent. Podle nizozemských pravidel musí majitel akcií zveřejnit své vlastnictví, pokud jeho podíl ve firmě přesáhne pět procent, a pokud získá přes 30 procent, musí nabídnout vykoupit všechny akcionáře. Pokud bude AMX s nabídkou úspěšná, bude moci prosadit své lidi do dozorčí rady KPN.

AMX nabídla za akcii KPN osm eur, což je 23,5 procenta nad pondělní závěrečnou tržní cenou. KPN však sdělila, že tato cena hodnotu společnosti "výrazně podhodnocuje" a že firma bude nyní zkoumat své strategické možnosti. Analytici oslovení agenturou Reuters však pochybují, že by firma oslabená řadou problémů měla lepší alternativu.

KPN, která v 90. letech vlastnila Český Telecom, se potýká se strukturálními problémy, jako je tvrdá konkurence na domácím trhu a malý rozsah aktivit na zahraničních trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy