Průmysl v Unii ztrácí dech, v červnu výroba klesla

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 8. 2011 13:18
V meziročním srovnání rostl český průmysl rychleji než ten německý
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Neustálý růst průmyslové výroby v Evropské unii nabral v červnu opačný směr. Podle aktuálních údajů statistického úřadu Eurostat poklesl průmysl v zemích eurozóny o 0,7 procentního bodu, v celé sedmadvacítce o 1,2 procenta.

Ještě v květnu v meziměsíčním srovnání průmysl rostl shodně v obou celcích o 0,2 procenta.

V meziročním srovnání byla sice výkonnost průmyslu nad úrovní loňského června, v Unii o 1,7 procenta a v eurozóně o 2,9 procenta, růst ale výrazně zpomalil z květnových 4,4 procenta.

Z členských států, za něž jsou údaje k dispozici, klesala průmyslová produkce v porovnání s květnem v patnácti zemích, nejvíce v Dánsku (o 5,8 procenta), Portugalsku (o 3,5 procenta) a Finsku (o 3,3 procenta). V České republice se snížila o 1,5 procenta.

V meziročním srovnání si průmysl udržel růst ve třinácti členských státech, nejlépe se mu dařilo v Estonsku, kde produkce rostla o 23,7 procenta, Lotyšsku (růst o 15,2 procenta) a Litvě (růst o 10,3 procenta). Česká republika je ve výčtu úspěšných ekonomik následuje s meziročním růstem 7,4 procenta, který byl vyšší než v Německu (7 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy