Protesty zabraly, Bulhaři budou mít levnější elektřinu

ČTK ČTK
5. 3. 2013 20:30
Snížení cen umožnila novela energetického zákona
Záběr na místo, kde se má začít stavět elektrárna Belene.
Záběr na místo, kde se má začít stavět elektrárna Belene. | Foto: Reuters

Sofia - Bulharský regulační úřad dnes rozhodl o snížení cen elektrické energie pro domácnosti v průměru o sedm procent.

Bulhaři tím reagují na masové protesty proti vysokým účtům za elektřinu, které minulý měsíc vedly k demisi vlády. Zlevnění půjde na úkor českých distribučních společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN, oznámil úřad.

ČEZ, který je monopolním distributorem elektřiny v západní části země, má snížit ceny o 7,17 procenta. Energo-Pro, která operuje v severovýchodním Bulharsku, zlevní elektřinu o 6,22 procenta a EVN má nařízeno srazit ceny o 7,28 procenta.

Regulátor tak snížil ceny za odběr elektrické energie výrazněji, než ještě v pátek předpokládal. Podle původních představ navrhoval snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta. Mluvčí úřadu páteční informaci označil za výsledek špatného výpočtu, uvedla agentura Reuters.

Osud ČEZu ještě není jistý

Snížení ceny umožnila novela energetického zákona, kterou minulý týden schválil bulharský parlament. Novela ruší dosavadní ustanovení, podle něhož bylo možné upravovat ceny za odběr elektřiny jen jednou ročně. To otevírá cestu k prakticky okamžitým cenovým úpravám, které na masových demonstracích už téměř měsíc požaduje veřejnost.

Premiér Bojko Borisov minulý měsíc slíbil snížit ceny energie o osm procent a současně oznámil, že bulharskému zastoupení společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence. Regulační úřad ale později upřesnil, že zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a konečný výsledek není jistý.

Bulharsko zvýšilo loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.

Demonstrace v Bulharsku pokračují i dnes, avšak z opačného důvodu. V Sofii se sešlo několik tisíc železničářů, horníků a energetiků, kteří se v souvislosti se zlevněním elektřiny obávají o práci. Úřady i ministerstvo energetiky nicméně vyloučily, že by plánovaly uzavřít některé doly nebo tepelné elektrárny.

 

Právě se děje

Další zprávy