Propast se prohlubuje, německé oživení Čechům nepomáhá

Petr Holub
26. 2. 2013 7:00
České průmyslové podniky se nepřipojily k optimismu německých kolegů
Deutsche Bank
Deutsche Bank | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská ekonomika začne růst, až nastane oživení v Německu, říká se. Tento optimistický scénář ovšem nemusí vyjít. Ukázal to podrobný průzkum situace v německých a českých podnicích, který zveřejnil ve svém pondělním vydání deník Insider.

Z analýz dat vyplývá, že se české průmyslové podniky nepřipojily k optimismu německých kolegů.

"Německá ekonomika nabírá rychlost," komentoval v pátek průzkum situace v německých průmyslových podnicích šéf ústavu Ifo Hans-Werner Sinn.

V pondělí publikoval čísla o důvěře podnikatelů Český statistický úřad. "V průmyslu se hodnocení současné ekonomické situace nezměnilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se nezměnilo také," shrnul situaci statistik Juraj Lojka.

Z Insideru:

Čtěte celou analýzu v placeném deníku Insider:

Právě německý index Ifo je hlavním argumentem pro experty předpovídající rychlé zotavení evropské ekonomiky po recesi, která starý kontinent zasáhla ve druhé polovině minulého roku. Z podrobných dotazů na nejbližší plány průmyslových podniků totiž mohou experti snadno předpovědět celkovou ekonomickou aktivitu v příštích měsících.

Loni v říjnu bylo v Německu mezi průmyslníky o sedm procent více pesimistů než těch, kteří chystali své podniky na lepší časy. V únoru už je optimistů o sedm procent víc. Jde přitom o nejlepší výsledek od loňského dubna.

V Česku bylo v říjnu o osm procent víc pesimistů a to se za čtyři měsíce nezměnilo.

 

Právě se děje

Další zprávy