Potvrzeno: Šéf Hyundai vyvázl s podmínkou

alt, Reuters
3. 6. 2008 10:43
Čong Mong-ku může dál vést světovou šestku
Čong Mong-ku
Čong Mong-ku | Foto: Reuters

Soul - S podmínečným trestem dnes odešel od soudu šéf jihokorejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku.

Ten se svými spolupracovníky vytvářel černé fondy, ze kterých firma mimo jiné uplácela vládní úředníky. Obžaloba žádala šest let vězení, soud ale potvrdil dřívější rozsudek, tedy tři roky podmíněně s pětiletým odkladem.

"Čong zpronevěřil značnou částku, ale ta byla použita především na chod firmy, ne na jeho osobní účely," řekl podle agentury Reuters soudce při vynášení verdiktu.

Skandál vypukl už v roce 2006, loni šéf šesté největší automobilky světa přiznal vinu a byl odsouzen. Korejský nejvyšší soud ale verdikt vrátil k přezkoumání.

Rozhodnutí by mohlo znovu rozproudit debatu o moci obřích rodinných konglomerátů, takzvaných čebolů, uvedla agentura Reuters. S těmito firmami se podle některých kritiků kvůli jejich vlivu na jihokorejskou ekonomiku dosud zacházelo v rukavičkách.

Na druhou stranu, pro automobilku Hyundai rozhodnutí znamená konec obav o to, kdo ji povede v tvrdé zahraniční konkurenci a stagnujícím domácím trhu. Sedmdesátiletý Čong rozhoduje ve firmě o většině důležitých otázek.

Tento týden by se Čong měl zúčastnit položení základního kamene továrny Hyundai v Petrohradu, první v Rusku. V plném proudu je i výstavba továrny v severomoravských Nošovicích.

Čtěte dále:
Šéf Hyundai u soudu: prokurátor žádá 6 let vězení
Hyundai chystá auto pro chudé. Stát bude 57 tisíc
Úřad vyzval Hyundai: Zastavte práce v Nošovicích
Klíčová cesta pro Hyundai:Stát dostává drahé nabídky

 

Právě se děje

Další zprávy