Polské loděnice trnem v oku EK

ČTK, Red EKO
29. 8. 2006 11:33
Brusel - Evropská komise v pondělí vyzvala polskou vládu, aby jí vysvětlila, proč dotuje loděnice v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně.
EK vyzvala polskou vládu, aby jí vysvětlila, proč dotuje loděnice v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně
EK vyzvala polskou vládu, aby jí vysvětlila, proč dotuje loděnice v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně | Foto: Reuters

Komisařka Neelie Kroesová dala Varšavě čas jen do tohoto pátku a pokud nedostane uspokojivou odpověď, budoucnost loděnic může být ohrožena.

Napsal to dnes ekonomický list Financial Times.

Polské loděnice jsou kolébkou odborového hnutí Solidarita, které zakládal někdejší disident a pozdější polský prezident Lech Walesa.

Budou se vracet peníze?

Polsko ale nyní bude muset Evropské komisi předložit plán restrukturalizace, který nastíní, kdy budou loděnice jako odvětví ziskové. Zatím je drží nad vodou jen státní pomoc.

Pokud Varšava nebude schopna doložit, že státní pomoc byla účelná a loděnicím skutečně pomůže přejít k ziskovému hospodaření, Kroesová by mohla pomoc považovat za protiprávní. V takovém případě by vláda musela požadovat po loděnicích vrácení peněz.

Polské loděnice jsou druhé největší v Evropě, hned za německými. Spor o dotace podle FT zřejmě zvýší napětí mezi populistickou vládní stranou Právo a spravedlnost a Bruselem.

Ty, ty, ty, Polsko

Komise už letos totiž Polsko jednou pokárala za to, že údajně brání obří bankovní fúzi.

Členem hnutí Solidarita býval i současný prezident Lech Kaczyński, stejně jako jeho bratr Jaroslaw. Ten je nyní ve funkci premiéra.

"Je to pro nás ekonomický problém, ale stejně tak i problém symbolický, hlavně s ohledem na loděnici v Gdaňsku.

Pro lidi mé generace je to symbol svobody. Udržet tuto loděnici v provozu má pro nás víc než jen ekonomickou hodnotu," sdělil
premiér.

Ve středu bude s premiérem Kaczyńským v Bruselu hovořit předseda komise José Manuel Barroso. Pozorovatelé očekávají, že Barroso Polsko vyzve, aby v rámci Evropské unie hrálo konstruktivnější úlohu.

Spor o loděnice je v Bruselu vnímán tak, že Polsko se zdráhá hrát podle pravidel klubu, do něhož v roce 2004 vstoupilo, uzavírá FT.

 

Právě se děje

Další zprávy