Podívejte se: Nový terminál na Heathrow za 4,3 miliardy

hpv
13. 3. 2008 6:00
Má jím projít 30 milionů pasažérů ročně
Foto: British Airlines

Praha/Londýn - Na londýnském letišti Heathrow bude 27. března otevřen nový terminál letecké společnosti British Airways.

Celková investice do terminálu, označovaného jako T5 dosáhla 4,3 miliardy britských liber. To je přibližně 141 miliard korun. Na stavbě se podílelo 60 tisíc lidí. Pro porovnání: Nový terminál na Ruzyni, který byl dokončen v roce 2006, stál přes osm miliard korun.

Stavba, kterou navrhoval architekt Richard Rogers, má pět pater. Každé z nich má rozlohu deseti fotbalových hřišť.

Novou odbavovací halou by mělo ročně projít asi 30 milionů pasažérů. Z T5 budou odlétat všechny linky British Airways, vyjma codesharových letů do Španělska, Finska a Austrálie.

Rychlé a komforní odbavení

Podle zástupců britských aerolinek by se neměly v novém terminálu tvořit žádné fronty. K tomu by mělo pomoci mimo jiné i 96 samoobslužných kiosků. Cestující by tak neměli strávit déle než deset minut od okamžiku příjezdu na letiště až po průchod bezpečnostní přepážkou. Doprava z nové haly do centra Londýna bude trvat přibližně 20 minut.

V největší volně stojící budově v Británii bude více jak stovka obchodů, kaváren a restaurací, včetně takových značek, jako jsou Tiffany´s nebo Harrods. Vůbec svou první restauraci na letišti tu bude mít i "michelinovský" šéfkuchař Gordon Ramsey. 

British Airways létá na přímých linkách do 157 destinací v 77 zemích a ve flotile má 289 letadel. Z Prahy na letiště Heathrow létá třikrát za den.

Z Ruzyňského letiště do Londýna cestuje každým rokem více pasažérů. V uplynulém roce jich bylo podle informací Letiště Praha necelých 420 tisíc. Velká část z toho přitom odlétá s ČSA, easyJet a s British Airways.

"Přibližně 60 procent našich klientů, kteří s námi letí z Prahy do Londýna, přestupuje na další spoje," říká Anna Ingham Grant, obchodní ředitelka British Airways pro Českou a Slovenskou republiku a pro Maďarsko. Absolutní čísla však odmítla uvést s tím, že se jedná o obchodní tajemství.

"Díky novému terminálu se tak zkrátil i čas nutný k přestupům na další linky British Airways. Až dosud to bylo 90 minut, nyní k tomu bude stačit hodina," dodává Ingham Grant.

 

Právě se děje

Další zprávy