Pandemie by stála Asii 300 miliard

čtk, eko
3. 11. 2005 13:30
Manila - Případná pandemie ptačí chřipky v v Asii by zabila kolem tří milionů lidí.

Pro tuto oblast by znamenala hospodářskou ztrátu až 300 miliard dolarů. Podle Asijská rozvojová banka (ADB) by se ekonomický růst v Asii dočasně zastavil a celý svět by mohl být dokonce uvrhnut do recese.

V případě propuknutí epidemie u lidí by nejvážněji byly zasaženy ekonomiky Číny, Hongkongu, Singapuru, Malajsie a Thajska. "Pandemie by v Asii pravděpodobně zpomalila nebo zastavila ekonomický růst a vedla k výraznému omezení obchodu. V dlouhodobém pohledu by snížila potenciální ekonomický růst a zmnožila chudobu," uvedla banka.

ADB předložila dva scénáře vývoje v případě zmutování viru a hromadného přenosu ptačí chřipky mezi lidmi. Pandemie by trvala až rok a zasáhla 20 procent obyvatelstva. První scénář předpokládá narušení ekonomiky po dobu šesti měsíců a ztrátu na spotřebních výdajích, obchodu, službách, investicích a kvůli omezení nabídky pracovní síly v sumě asi 113 miliard dolarů.

Horší scénář, v němž by pandemie zasahovala ekonomiku celý rok, by ztráty dosáhly zhruba 297 miliard, tedy téměř sedm procent ročního výkon ekonomiky. Růst by se dočasně téměř zastavil, uvedla banka. Tento scénář by také vedl k propadu světového obchodu se zbožím a službami o 14 procent, tedy o 2,5 bilionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy