Olomoucké syrečky zatím Unie chránit nebude

djl
5. 2. 2008 14:25
Proti registraci podali námitky Rakušané a Němci
Foto: www.tvaruzky.cz

Brusel/Loštice - Olomoucké tvařůžky si prozatím ochrany EU neužijí. Možnost jejich zařazení na seznam značek chráněných Evropskou unií se minimálně o několik měsíců oddálí.

Lhůta pro podávání námitek vypršela dnešní půlnocí a na stole Evropské komise se do té doby dostaly dvě námitky.

"Podle informací České televize tak učinili výrobci z Německa a Rakouska, a zablokovali tak prozatím registraci Olomouckých tvarůžků jako chráněného označení původu," uvedl v tiskové zprávě europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina.

Právě europoslanec za KDU-ČSL pomáhá ochranu pro Olomoucké tvarůžky vyjednat.

Jednatel loštické společnosti A.W. s.r.o. Jaroslav Kolář pro Aktuálně.cz telefonicky uvedl, že ví pouze o jedné námitce.

"S panem europoslancem Březinou jsme sice v nepravidelném, nicméně ve stálém kontaktu. Lhůta vypršela teprve dnes, takže je to čerstvá informace," sdělil.

O věci by měla jednat Evropská komise. Neexistuje však norma, která by stanovila, dokdy se tak musí stát.

Například u Karlovarských a Mariánskolázeňských oplatek, kde je situace podobná, vypršela lhůta pro podání námitek již 14.října. Přesto se rozhodnutí EK v dohledné době neočekává.

Jako před válkou: Sudetští Němci vs Češi

Není náhodou, že při žádostech o registraci českých firem podávají nejčastěji námitky právě Rakušané a Němci.

Situace je totiž velmi často komplikována historickými fakty. Konkrétně problematikou poválečného odsunu českých Němců a vypořádání se s ním.

Řada známých českých značek totiž pochází z příhraničních oblastí, které byly až na výjimky výhradně německé.

"Je zajímavé, že jak u Karlovarských a Mariánskolázeňských oplatek, tak u Olomouckých tvarůžků jsou námitky zasazeny do kontextu odsunu Sudetských Němců z Československa, a mají tak nezanedbatelný politický rozměr," uvádí v prohlášení Březina.

 

Právě se děje

Další zprávy