OECD představila nové plány na boj s daňovými úniky

ČTK ČTK
21. 7. 2013 17:40
Návrhy zahrnují definici finančních informací, které si mají úřady vyměňovat
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) představila nové plány na boj s daňovými úniky pomocí lepší výměny informací o soukromých i právnických osobách mezi daňovými úřady. Informovala o tom agentura Reuters.

Návrhy zahrnují definici finančních informací, které si mají úřady jednotlivých zemí automaticky vyměňovat. Mezi tyto informace patří například údaje o úrocích, dividendách a příjmech z prodeje finančních aktiv.

Podle OECD je rovněž zapotřebí vytvořit právní a administrativní rámec, který by zajistil efektivní fungování výměny informací a zabránil zneužití poskytnutých údajů. OECD chce také zajistit, aby z transparentnějšího daňového prostředí těžily všechny země.

Skupina G20 tento týden vyjádřila podporu akčnímu plánu OECD, jehož cílem je odstranit mezery umožňující firmám vyhýbat se placení daní v zemích, kde podnikají. K reformě pravidel pro zdanění nadnárodních firem vyzvala před měsícem už skupina sedmi vyspělých zemí a Ruska (G8).

Evropská unie podle svého prezidenta Hermana Van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilion eur (téměř 26 bilionů korun). Evropská komise minulý měsíc navrhla zvýšit rozsah informací, které musejí banky o svých klientech poskytovat úřadům.

 

Právě se děje

Další zprávy