Od března mohou Češi pracovat v Nizozemí

Adam Junek
14. 1. 2007 19:38
Kodaň - Nizozemsko se stává další zemí Evropské unie, která se rozhodla otevřít východoevropanům svůj pracovní trh. Uvnitř: VŠE O PRÁCI V EU

Nizozemsko otevře svůj pracovní trh už za dva týdny, tedy prvního března, a to zemím, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. Oznámila to dnes nizozemská vláda.

"Situace na nizozemském trhu práce je taková, že volný pohyb pracovníků z nových členských států je žádoucí," uvedlo nizozemské ministerstvo sociálních věcí v dopise parlamentu.

Ministerstvo však hodlá podle agentury Reuters zároveň prosadit doprovodná opatření, která by zabránila pracovníkům z deseti nových členských států v "nekalé soutěži" s místními zaměstnanci. Jde například o pokutování zaměstnavatelů, kteří vyplatí menší než zákonem stanovenou minimální mzdu.

Češi dosud mohli pracovat bez povolení v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku a Itálii.

Posledním velkým státem, který trh práce "nováčkům" otevřel, byla v červenci loňského roku Itálie.  

Svůj pracovní trh si budou nadále aspoň zčásti chránit Německo, Rakousko, Francie, Lucembursko, Dánsko a Belgie.

Po vstupu deseti nových členů v roce 2004 nezavedly žádné restrikce Británie, Irsko a Švédsko. Od loňského 1. května se k nim připojily Řecko, Finsko, Španělsko a Portugalsko.

Nizozemská vláda loni rozhodla o částečném otevření trhu práce. Češi až dosud mohli bez problémů pracovat v zemědělství, vnitrozemské lodní dopravě, masném průmyslu a zpracování ryb, vědeckém výzkumu a kovoprůmyslu.

V těchto oblastech a oborech nizozemské Centrum pro práci a mzdu (CWI) udělovalo případným zájemcům z nových členských zemí EU pracovní povolení ve zrychlené proceduře. Uvedené oblasti již nepodléhaly přednostní nabídce pro domácí uchazeče o práci.

Rozhodnutí Itálie přišlo v červenci loňského roku krátce poté, co uvolnění režimu pro uchazeče o práci z východní Evropy oznámilo Dánsko. Nová pravidla, která platí od počátku července, především zjednodušují lidem z osmi bývalých komunistických států proseduru získání zaměstnání v Dánsku..

Získat práci je možné u dánských zaměstnavatelů, kteří si zažádali o takzvané "předběžné povolení" k zaměstnávání pracovních sil z nových členských zemí EU. Kromě toho je nově možné pracovat jen na částečný úvazek.

Čeští studenti při studijním pobytu v  Dánsku mohou pracovat po dobu svého studia na základě stejných podmínek jako studenti z ostatních  členských zemí EU, tedy bez nutnosti žádat o zvláštní pracovní povolení.

Foto: Aktuálně.cz

 

Původní evropská patnáctka na práci většiny nováčků uvalila před dvěma lety - před rozšířením Evropské unie o deset nových členů - "embargo". S výjimkou Velké Británie, Švédska a Irska museli tak lidé z těchto zemí dál žádat o pracovní povolení, pokud chtěli odejít za prací do západní Evropy.

 

Restrikce, naplánované tak, aby po prvních dvou letech vlády znovu zvážily, zda mají omezení smysl, s 1. květnem 2006 mnohde padly. Svůj trh práce se rozhodli uvolnit Portugalci, Španělé, Finové a na poslední chvíli i Řekové.

 

Určitý posun nachystaly i další země - slíbily, že budou postupně po další tři roky uvolňovat svůj trh po jednotlivých profesích.

 

Výjimkou jsou Německo a Rakousko, které odhodlaně tvrdí, že budou chránit své trhy až do poslední chvíle. Tedy po všechna tři přechodná období, která vyprší až roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy