NY: Autobusy a metro opět v provozu

ČTK, eko
23. 12. 2005 12:05
New York - Do New Yorku se ve čtvrtek pozdě večer místního času začala vracet autobusová doprava, kterou v úterý přerušila stávka zaměstnanců městského dopravního podniku MTA.

První vlaky metra vyjely na své pravidelné linky krátce po čtvrteční půlnoci, tedy dnes ráno SEČ. 

O půlnoci místního času také skončila dočasná opatření vyvolaná třídenní stávkou odborového svazu TWU. Mezi ně patřil zákaz vjezdu do středu města na ostrově Manhattan autům s méně než čtyřmi cestujícími a změny v parkovacích pravidlech či v provozu městské taxislužby.

První autobus po ukončení stávky vyjel na linku z Harlemu do Bronxu ve čtvrtek ve 22:40 místního času (ve 4:40 SEČ), téměř šest hodin poté, kdy vedení TWU odhlasovalo konec protestu. Úplné obnovení systému hromadné dopravy, který denně využívá na sedm milionů cestujících, vyžaduje podle MTA nejméně deset hodin.

Stávka začala v úterý časně ráno místního času poté, kdy ztroskotala jednání o zvýšení mezd a zejména o výši spoluúčasti zaměstnanců na zdravotní péči a důchodovém pojištění. Protest soud bezprostředně označil za protizákonný, protože podle právního řádu státu New York nesmějí zaměstnanci ve veřejných službách stávkovat. TWU stávku ukončil pod podmínkou, že vyjednávání o nové kolektivní smlouvě budou pokračovat.

Ve snaze přimět téměř 34.000 členů TWU k návratu do práce udělil soudce v úterý odborovému svazu pokutu milion dolarů za každý den ve stávce. Pokud by protest pokračoval, vystavovali se odboroví předáci hrozbě vězení. 

Pokutu ve výši dvoudenní mzdy za každý prostávkovaný den budou muset podle zákona zřejmě uhradit i všichni stávkující. Guvernér státu New York George Pataki je už varoval, že neexistuje možnost jim trest odpustit.

Podle předběžných odhadů newyorské radnice způsobila stávka městu ztrátu asi miliardu dolarů. Finanční škody ve výši stovek milionů dolarů přinesla údajně i obchodníkům, majitelům restaurací a podnikatelům v cestovním ruchu. Analytici z Wall Street ale tyto odhady označili ve čtvrtek za přemrštěné.

 

Právě se děje

Další zprávy