Nezaměstnanost v USA se drží, experti čekali nárůst

Ekonomika Ekonomika
5. 3. 2010 17:39
Zaměstnavatelé zrušili v únoru jen 36 tisíc pracovních míst oproti očekávaným 50 tisícům.
Sněhové bouře nakonec nezaměstanost neovlivnily tak, jak odborníci čekali.
Sněhové bouře nakonec nezaměstanost neovlivnily tak, jak odborníci čekali. | Foto: Reuters

Washington - Příznivěji, než odhadovali analytici, se vyvíjela únorová nezaměstnanost ve Spojených státech. Podle údajů amerického ministerstva práce zůstala její míra na 9,7 procenta.

I nadále z pracovního trhu mizely pozice. Zaměstnavatelé jich v únoru zrušili 36 tisíc. Odborníci oslovení agenturou Reuters však viděli ve svých předpovědích únorové výsledky ještě černěji - očekávali zrušení 50 tisíc míst a nezaměstnanost na 9,8 procenta.

Obávali se totiž, že vývoj nezaměstnanosti negativně ovlivní rozmary počasí, konkrétně prudké sněhové bouře, které část Spojených států zasáhly.

Vysoká nezaměstnanost je jednou z největších současných bolestí americké ekonomiky, které brání v růstu. V posledním čtvrtletí loňského roku sice ekonomika vzrostla o 5,9 procenta, za celý rok ale vykázala pokles o 2,4 procenta. To představuje nejhlubší propad od konce druhé světové války.

Situaci se snaží řešit i Senát, který minulý týdne schválil zákon podporující zaměstnanost například zvýšením výdajů na stavbu silnic a daňové úlevy pro ty firmy, které přijmou nové zaměstnance.


 

Právě se děje

Další zprávy