Nespokojení Italové chtějí za únik dat odškodné

Redakce EKO, Reuters
6. 5. 2008 10:00
Vláda pověsila na web daňové přiznání všech Italů
Foto: VISA

Řím - Daňová přiznání všech Italů včetně jména, data narození a hrubého výdělku se minulý týden objevila na internetu. Důvod? Transparentnost.

Každý se tam mohl podívat, kolik vydělává soused, nadřízený, či příbuzný. Rozhodla o tom odstupující vláda s tím, že je to demokratické a přispěje to k transparentnosti.

Kritici žádají odškodné: 20 miliard

Webové stránky daňového úřadu byly zahlceny požadavky tisíců Italů. Ne každý však jásal. "Je to jasné porušení ochrany osobních dat," tvrdili kritici vládního plánu. "Může dojít ke zvýšení kriminality a zneužití informací." 

Podle jejich slov nebylo součástí daňového přiznání upozornění na možné zveřejnění informací, což je v rozporu se zákonem.

Jejich slova potvrdil minulou středu i předseda Úřadu na ochranu osobních dat Francesco Pizzetti. Pár hodin po zveřejnění dat rozhodl o protiprávnosti tohoto kroku a data z internetu zmizela.

Sdružení spotřebitelů Codacons nyní žádá pro každého z 38 milionů postižených Italů odškodné ve výši 500 euro. Celkem tak vláda za svoji snahu o transparentnost možná zaplatí  více než dvacet miliard eur.

Kolik vydělávají Italové se mohli dozvědět na druhém konci světa.
Kolik vydělávají Italové se mohli dozvědět na druhém konci světa. | Foto: Ondřej Besperát

Exministr financí plán obhajuje

Bývalý ministr financí Vincenzo Visco vládní plán ale nadále obhajuje. "Celé je to o transparentnosti a demokracii. Nevidím v tom problém," odcitoval minulý týden jeho slova deník Corriere della Sera.

Člen Berlusconiho tábora Guido Crosetto jeho optimismus nesdílí.

"Je to podivný poslední krok poroučející se vlády," prohlásil. "Občané potřebují nižší daně, ne vědět, kolik vydělávají ostatní."

Daňové úniky jsou v Itálii na denním pořádku a jak současný, tak i odcházející premiér si od tohoto kroku slibovali zlepšení situace.

 

Právě se děje

Další zprávy