Německá lokomotiva se rozjíždí, chuť utrácet roste

ČTK ČTK
27. 2. 2013 10:05
Nálada spotřebitelů u našeho největšího odběratele roste už druhý měsíc v řadě

Berlín - Spotřebitelská nálada v Německu již druhý měsíc za sebou roste. Zklidnění krize v eurozóně posílilo mezi Němci důvěru v oživení jejich ekonomiky v příštích měsících. Ekonomické očekávání se zlepšilo a roste i zájem Němců utrácet. Uvedl to výzkumný institut GfK.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 5,9 bodu z únorových 5,8 bodu. Index se tak ocitl nejvýše od listopadu a byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters.

"V současnosti evropská finanční krize již není hlavním tématem médií. Hráči na finančních trzích také působí klidně. V důsledku toho mají Němci relativně klidný pohled na budoucnost. Očekávají, že německá ekonomika se bude v příštích měsících stabilně zlepšovat," uvedla GfK v prohlášení.

Průzkum GfK je další dobrou zprávou pro německou ekonomiku. V únoru se zlepšila rovněž nálada podnikatelů, investorů a analytiků. Většina ekonomů očekává, že největší evropská ekonomika v prvním čtvrtletí mírně poroste a těsně se tak vyhne recesi. Recese se definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. V posledních třech měsících loni německá ekonomika klesla o 0,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy