Němci uleví podnikatelům nižší daní

dkl, ČTK
14. 3. 2007 12:18
Berlín - O čtvrtinu nižší sazbu daně budou mít firmy v Německu. Stát tak přijde o 30 miliard eur. Najde je ale jinde.
Český formulář na daňové přiznání. Ilustrační foto
Český formulář na daňové přiznání. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Ministr financí Peer Steinbrück předpokládá, že snížení sazby daně z příjmu právnických osob z 39 na 30 procent připraví státní kasu až o třicet miliard eur ročně, tedy asi o 840 miliard korun.

Pro srovnání rozpočet České republiky počítá s celkovými ročními příjmy kolem 1000 miliard korun.

Reforma má podle předkladatele zatraktivnit Německo jako místo pro podnikání.

Utrží jinde

Tento výpadek ale podle něj nahradí  rozšíření daňové základny a pobídky firmám, aby své daně platily "doma" v Německu, nikoli v zahraničí. Díky tomu by měl stát podle Steinbrückova plánu zpět vydělat 25 miliard eur.

Reálně tak firmám v Německu zůstane pět miliard eur.

Foto: Aktuálně.cz

"To, co děláme, je investice do budoucna. Musíme zpočátku vydržet určité ztráty daňových příjmů, ve střednědobém horizontu však z toho budeme mít výhody," řekl Steinbrück v rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

Jde zatím o vládní návrh, který ovšem může zablokovat část koalice v parlamentu.

Po vzoru Česka?

Ke snižování daní korporacím přistupují vlády i v Česku. Zatímco ještě v roce 1999 činila jejich daň 35 procent, v roce 2000 se snížila na 31 procent.

Tam vydržela až do roku 2003. Od 1.1. roku následujícího došlo ke snížení na 28 procent a nyní každoročně klesá o dvě procenta.

Firmy v Česku tak ze svého zisku odvádějí 24 procent státu. Podle plánů současné vládní koalice by měly přijít další reformy, které budou daňové zákony znovu upravovat.

 

Právě se děje

Další zprávy