V továrně Apple: Jsme jen stroje, říká čínská dělnice

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 2. 2012 13:10
Podmínky jsou náročné a plat nízký, na porušování lidských práv ale inspektoři nepřišli
Foto: Foxconn

Šenzen - Továrnu na výrobu iPhonů a iPadů obklopují sítě, které mají sebevrahům zachránit život. O obědové pauze je montážní hala plná spících dělníků. Nejedná se však o vyčerpání, ale o čínskou tradici, říká šéf závodu.

Na žádné porušování lidských práv, na něž aktivisté v posledních dvou letech upozorňovali, se zatím nepřišlo. Toto jsou první výsledky kontroly, kterou v Číně provedlo sdružení Fair Labour Association (FLA).

Záběry z továrny v čínském Šenzenu, jenž si vysloužil přezdívku Foxconn City, získal redaktor americké televize ABC. Ten se do prostor Foxconnu, kde Apple nechává vyrobit desítky tisíc iPhonů a iPadů denně, dostal jako první zástupce médií vůbec.

FLA se kromě samotných montážních linek zaměřila i na podmínky, ve kterých zhruba sto tisíc zaměstnanců žije. Ze své kontroly tedy nevynechala ani ubytovnu, kde bydlí osm lidí na pokoji, nebo kantýnu.

Součástí mají být také rozhovory se zhruba 35 tisíci dělníků. Celá inspekce potrvá tři týdny.

Zákaz mluvit s novináři

Většina pracovníků jsou venkované, pro které i dva dolary na hodinu představují nadstandard. Jednou z nich je osmnáctiletá studentka, která kvůli nedostatku praxe žádnou jinou práci nesehnala.

Když se jí proto naskytla možnost jít na měsíc do Foxconnu, neváhala. Brzy však vystřízlivěla - místo inzerovaných výhod, které platí pouze pro vedoucí pracovníky, ji čekala spousta práce nad rámec běžných dvanáctihodinových směn.

"Mezi zaměstnanci Foxconnu panuje úsloví: s ženami se jedná jako s muži a s muži jako se stroji," říká redaktorům CNN s tím, že stejně jako všichni její kolegové dostala přísný zákaz mluvit s novináři.

V současné době má studentka již tři týdny brigády za sebou. Jejím úkolem je připevňovat samolepky na displeje iPadů, denně jich zvládne přes čtyři tisíce.

"Člověk vstane, jde do práce, stráví tam celý den, pak jde spát a další den totéž," doplňuje s tím, že má v úmyslu tvrdě studovat, aby se do Foxconnu nikdy nemusela vrátit.

Mohlo by být hůř

Jak ale šéf FLA zdůrazňuje, navzdory náročným pracovním podmínkám, je práce ve Foxconnu stále lepší než ve většině čínských továren. "Ty klimatizaci, vytápění nebo čisté ubytovny nenabízejí," komentuje pro agenturu Reuters.

Reportér ABC také ukazuje záběry hřišť, kde mohou zaměstnanci, pokud jim zbyde volný čas, relaxovat. Kromě toho lze v areálu studovat angličtinu.

Foxconn se vůči nařčením, že jakkoliv porušuje pracovní podmínky, brání. "Zodpovědnost vůči našim zaměstnancům bereme velmi vážně," prohlásili zástupci skupiny.

Výsledek bude v březnu

Na Foxconn se v posledních letech snesla řada obvinění za zneužívání zaměstnanců a neútěšné podmínky. Ty zesílily především po sérii sebevražd, které na jaře 2010 spáchalo devět pracovníků.

Foxconn má problém. Zaměstnanci páchají sebevraždy:

"Pokud FLA na nic nepřijde a celková inspekce proběhne bez problémů, měli bychom se přesunout od diskuse o porušování lidských práv k jinému tématu, a tím jsou nízké mzdy," zdůrazňují američtí novináři. Právě malý výdělek je totiž podle reportéra ABC tím, co oslovené dělníky skutečně pálí.

Konečný výsledek inspekce, které se zúčastnil i samotný prezident FLA, a doporučení, jak řešit případné problémy, by měly být známé na začátku března, informoval Apple.

Apple si o kontrolu řekl

Fair Labour Association má za úkol prověřovat, v jakém prostředí zaměstnanci velkých firem pracují. Tuto kontrolu provádí pouze u svých členů, mezi něž dále patří třeba řetězce Puma nebo H&M. Apple - jako první technologická společnost vůbec -  do FLA vstoupil na počátku tohoto roku a kontrolu si sám vyžádal.

"Jsme přesvědčení, že všichni naši pracovníci mají nárok na bezpečné a spravedlivé pracovní podmínky. To je důvod, proč jsme FLA požádali o nezávislou kontrolu naší největší výrobny," komentoval v půli února současný ředitel Applu Tim Cook.

Samotný Foxconn je největším výrobcem elektroniky ve světě, kromě Applu si jej najímají také Sony, Nokia nebo Amazon, který tu nechává sestavovat své elektronické čtečky Kindle.

 

Právě se děje

Další zprávy