Nejisté světové burzy opět padají a s nimi i Praha

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
26. 9. 2008 16:28
Zdlouhavá jednání Kongresu způsobila nejistotu

Washington/Praha - Zdlouhavá jednání Kongresu o léčení řešení finanční krize a pád americké spořitelny Washington Mutual způsobily další nejistotu na akciových trzích.

Světové burzy na to znovu zareagovaly poklesem. Nejvíce ze všech burz ve střední a východní Evropě klesla burza vídeňská, která přišla o necelá tři procenta.

Čtěte o krachu: Finanční krize si vyžádala v USA krach dalšího giganta

Pražský index PX během pátku klesl o dvě procenta, v červených číslech se nacházejí i ostatní burzy. Například moskevská a frankfurtská ztratily kolem dvou procent.

Největší pokles v Praze zaznamenaly akcie NWR (-6,54 procenta) a bankovního domu Erste (-4,79 procenta).

Objem obchodů ve SPADu za pátek dosáhl 2,63 miliardy korun.

Pokles v pátek nahlásil také japonský Nikkei, který se propadl o 0,9 procenta, burzy v Sydney a Taipei oslabily o 1 procento, v Singapuru o 1,35 procenta.

Přinesou průtahy další oběti?

Akcie na Wall Street se ve čtvrtek držely nahoře - díky nadějím, že vládní plán vlády oživí úvěrové trhy. Jenže na konci týdne už jsou opět v červených číslech.

Index Dow Jones ztrácí 0,7 procenta, širší Standard and Poor's 500 klesá o 1,2 procenta a technologický Nasdaq obchoduje 3,4 procenta v minusu.

"K poklesu přispěly průtahy ve schvalování záchranného plánu v USA. Trhy se obávají, že čím déle bude schválení trvat, tím více přibude obětí ve finanční sféře," zdůraznil analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy