Nákupy z USA bez proclení? Možná už za dva roky

ČTK ČTK
14. 2. 2013 8:28
Rýsuje se zóna volného obchodu mezi EU a USA, jednání začnou do konce června
José Manuel Barroso.
José Manuel Barroso. | Foto: Reuters

Brusel/Washington - Evropská unie a Spojené státy se dohodly na zahájení rozhovorů o transatlantické zóně volného obchodu.

Jednání by měla začít do konce června a jejich výsledkem by měla být největší bilaterální obchodní dohoda, jaká kdy byla ve světě sjednána. EU doufá, že dohoda perspektivně posílí její ekonomiky o půl procenta.

"Tato jednání se stanou standardem nejen pro náš budoucí bilaterální obchod a investice, ale také pro rozvoj globálních obchodních pravidel," řekl na tiskové konferenci v Bruselu předseda Evropské komise José Barroso.

"Obě strany potřebují růst a obě mají rozpočtové problémy," dodal šéf komise po zveřejnění společné zprávy EU a USA, která doporučila zahájení rozhovorů.

Dohoda bude zahrnovat asi polovinu světové ekonomiky a třetinu globálních obchodních toků. Podle doporučující zprávy by EU měla díky ní posílit svou ekonomickou produkci do roku 2027 o 0,5 procenta, tedy o 86 miliard eur (2,2 bilionu Kč). Americkou ekonomickou produkci by volný obchod s EU měl zvýšit o 0,4 procenta, tedy o 65 miliard eur.

Vládní představitelé doufají, že jednání budou dokončena během dvou let. Jejich cílem bude odstranit mezi oběma ekonomikami dovozní cla, která nyní dosahují v průměru čtyř procent, a omezit administrativní překážky vzájemného obchodu.

Komisař EU pro obchod Karel De Gucht řekl, že z dohody nebudou vyloučeny žádné sektory. Dodal ale, že EU později předloží seznam odvětví, která považuje za citlivá.

Americký prezident Barack Obama k zahájení rozhovorů vyzval v úterý v poselství o stavu unie. Bílý dům uvedl, že mezi EU a USA se už dnes každoročně zobchodují zboží a služby za téměř bilion dolarů a díky obchodu existují po obou stranách Atlantiku miliony pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy