Vláda dala od eura ruce pryč

dkl, ČTK
11. 10. 2006 13:10
Praha - Odstupující vláda dnes neschválila scénář, jak by mělo Česko přejít ke společné měně.

Kabinet neměl rozhodovat o tom, kdy by měla Česká republika být připravena a přistoupit k Evropské měnové unii, ale o tom, jak by prakticky vypadala "proměna" korun v eura.

Návrh, který byl na stole, počítal s přechodem na společnou evropskou měnu k jednomu datu. K jeho schválení nedošlo, vláda se k němu vrátí na některém z dalších zasedání.

"Dá se předpokládat, že vláda nakonec zvolí variantu velkého třesku, tedy jednorázového přechodu na novou měnu bez zbytečných období, kdy by měly fungovat měny obě," míní Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Mirek Topolánek před zasedáním sněmovny, které rozhodne o důvěře jeho vládě.
Mirek Topolánek před zasedáním sněmovny, které rozhodne o důvěře jeho vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Přechod se oddaluje

V tomto duchu se vyjádřil i Mirek Topolánek.

"Tento materiál navrhuje správné zavedení eura. Diskuze se ovšem musí odvíjet od toho, zda je možné a kdy zavést euro v ČR," uvedl.

Česká republika totiž dosud nestanovila termín, kdy euro přijme. Původní plány předpokládaly přijetí eura v roce 2010, ale kvůli stavu veřejných financí a plnění maastrichtských kritérií je termín nereálný.

Navržený scénář, který vládě doporučila Národní koordinační skupina pro přijetí eura, je podle skupiny nejméně nákladný, zaručuje větší právní jistotu a průhlednost takového kroku.

Bez scénáře není plán

Scénář je důležitý pro přípravu Národního plánu zavedení eura, který stanoví podrobná pravidla přijetí evropské měny a dá návod státním institucím, podnikům i občanům, jak se mají na přechod připravit. Plán má být vypracován během října a vláda by jej měla schválit do konce roku.

Foto: Aktuálně.cz

Podle odborníků existují v podstatě tři možné scénáře zavedení eura. Buď obíhá domácí měna i euro po velmi dlouhou dobu. Druhou možností je využití fáze postupného zrušení. A třetí variantou, kterou volí většina nováčků EU, je právě "velký třesk", kdy je domácí měna najednou nahrazena eurem s tím, že existují společně maximálně jeden měsíc.

"Nevýhodou velkého třesku je, že s ním zatím nemá nikdo zkušenost. První, kdo ho vyzkouší, bude v příštím roce Slovinsko," uvádí Vladimír Pikora.

 

Právě se děje

Další zprávy