Muž, který Česko označil za vyspělé, odchází

Dušan Klimeš
1. 7. 2007 0:00
Wolfowitz předal vládu nad Světovou bankou

Washington - Dnes oficiálně přejde prezidentství nad Světovou bankou z "jestřába" Bushovy administrativy Paula Wolfowitze na nového šéfa. Tím se stává Robert Zoellick.

Paul Wolfowitz, který za svého působení v jedné z nejmocnějších organizací světa bojoval především proti korupci, sám doplatil na protěžování své přítelkyně.

Během skandálu kolem povyšování a zvyšování platu Shahy Ali Rizaové se Světová banka dostala do nejhlubší krize za posledních šedesát let a na několik týdnů byla její činnost zcela paralyzována.

Výsledkem je střídání stráží na pozici prezidenta Světové banky.

Kontroverze od počátku

Wolfowitz vyvolával vášně již při svém zvolení v roce 2005. Byl totiž považován za jestřába ve službách prezidenta George W. Bushe. Kritici poukazovali na to, že by tento muž, který jako jeden z prvních mluvil o útoku na Irák, měl nyní rozhodovat o rozdělování peněz chudým.

Druhou frontou, s kterou se musel poprat, byli samotní zaměstnanci Světové banky. Rozhodl se totiž ostře vystoupit a bojovat proti korupci, která provází rozdělování miliard dolarů chudým regionům a jejich vládám.

I to může být jeden z důvodů, proč nakonec musel svůj post opustit. Některá média totiž spekulovala o tom, že šlo o past, kterou na Wolfowitze připravily vlivné skupiny, které z rozdělování pomoci těží.

A tak místo toho, aby se hledaly "ztracené" miliardy, které měly putovat k stovkám milionům chudých v Africe, řešilo se padesát tisíc dolarů, o které si měla polepšit šéfova přítelkyně.

Odpusťme jim

Přesto má za sebou Paul Wolfowitz relativně úspěšné období. Dotáhl do konce odpuštění dluhů sedmnácti nejchudších zemí světa v celkové výši 37 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 790 miliard korun.

Osobně prohlásil Českou republiku za vyspělý stát. Tím se země posunula do skupiny zemí, které samy mají pomáhat chudým oblastem a ztrácí šanci na podporu z peněz Světové banky.

Nový šéf Světové banky Robert Zoellick
Nový šéf Světové banky Robert Zoellick | Foto: Reuters

Na oplátku se ale tuzemští podnikatelé mohou podílet na projektech budování infrastruktury a průmyslu v chudých zemích, které jsou financovány právě z peněz Světové banky.

Paulu Wolfowitzovi je 63 let, je rozvedený a má tři děti. Vysokoškolský titul získal v oboru matematiky, doktorát si dodělal z politických věd.

Podobné osudy

Nyní ho vystřídá Robert Zoellick, který přichází z banky Goldman Sachs.

Tito muži mají mnoho společného. Oba své kariéry spojili s republikánskými prezidenty. Vysoké posty zastávali již za dob Ronalda Regana i jeho nástupce George Bushe staršího.

V roce 2005 byli tito pánové náměstky ministrů ve vládě současného prezidenta. Zatímco Wolfowitz "sloužil" pod ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem, Zoellick měl za šéfovou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou.

Rok 2005 znamenal zlom pro Wolfowitze. Zatímco ten odešel šéfovat Světové bance, Zoellick vydržel v administrativě ještě rok a půl. Poté odešel do soukromé sféry a stal se manažerem v investiční bance Golman Sachs.

 

Právě se děje

Další zprávy