Přivedl Čínu do WTO, teď povládne Světové bance

Dušan Klimeš
26. 6. 2007 12:25
Zoellick bude řídit rozdávání miliard
Robert Zoellick, nový šéf Světové banky
Robert Zoellick, nový šéf Světové banky | Foto: Reuters

Washington - Ostřílený politik se zkušenostmi ze soukromé sféry. Tak se jeví nově zvolený prezident Světové banky (SB) Robert Zoellick.

Zoellickova kariéra je úzce spjata s republikánskými prezidenty USA. Na vysokém úřednickém postu pracoval již za Ronalada Reagana.

Do evropských politických vod zasáhl především v roce 1990, kdy se významně podílel na znovuspojení Německa.

Spojen s Bushovými

Ve své administrativě si ho po Reaganovi nechal i otec dnešního prezidenta George Bush starší. To zastával pozici náměstka pro hospodářské záležitosti ministra zahraničí Jamese Bakera. Vyzkoušel si i práci přímo pro prezidenta, když dělal zástupce šéfa sekretariátu Bílého domu.

A rodina Bushova na "svého člověka" nezapomněla. V roce 2000 byl spolu s odstupujícím šéfem SB Paulem Wolfowitzem jedním z lidí, kteří Bushovi mladšímu pomohli vydláždit cestu k prezidentskému úřadu.

Prezident Světové banky Paul Wolfowitz vyrazil na "evropské turné". Včera se stavil v Nizozemí. Dnes zavítá do Prahy.
Prezident Světové banky Paul Wolfowitz vyrazil na "evropské turné". Včera se stavil v Nizozemí. Dnes zavítá do Prahy. | Foto: Reuters

Za to získal místo vedoucího v Úřadu obchodního zmocněnce USA. Měl tak na starosti vyjednávání s Čínou a Tchaj-wanem o jejich vstupu do Světové obchodní organizace (WTO). A zde zaznamenal úspěch.

Bez ministerského křesla

I druhé prezidentské období pro Zoellicka znamenalo setrvání ve vysoké funkci. V roce 2005 se stal náměstkem ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. A znovu se jako diplomat věnoval především Číně a Súdánu.

Pod Riceovou vydržel pracovat rok a půl. Těžce ovšem nesl to, že se nestal ministrem financí, jak doufal, a tak loni odešel do soukromé sféry a připojil se k investiční bance Goldman Sachs, jedné z největších na Wall Street i na světě.

Nyní se mu od George W. Bushe dostalo zadostiučinění, když ho protlačil na post prezidenta organizace, která rozděluje ročně miliardy dolarů mezi chudé státy po celém světě.

Na práci pro SB se dle svých slov velmi těší.

Bush dostal do čela Světové banky svého člověka
Bush dostal do čela Světové banky svého člověka | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nemohu se dočkat, až se setkám s lidmi z banky, kteří řídí agendu rozdělování peněz do chudších oblastí, především v Africe, a pomáhají tak sociálnímu a ekonomickému rozvoji, investicím do růstu ekonomik. Podněcují tak naději, možnosti a důstojnost lidí v těchto regionech," napsal ve svém dopise radě guvernérů SB, kteří ho do čela zvolili.

Američan. Opět

Ovšem již při jeho zvolení se ozvaly kritické hlasy, že do čela Světové banky byl znovu uveden Američan.

Nepsaná dohoda totiž zaručuje, že USA vybírá kandidáta na šéfa SB, zatímco evropské státy nominují prezidenta Mezinárodního měnového fondu. Ekonomové tiše doufali, že Spojené státy vystoupí ze svého stínu a vyzkouší prosadit někoho ze zahraničí.

Washingtonská politika ale sehrála svoji roli bez chyby a na dalších pět let tak agenturu na rozdělování pomoci chudým zemím znovu povede muž původem z USA.

Zoellickovi bude letos 54 let a svůj bakalářský diplom získal na Swarthmore College, magisterský titul pak na Harvardu.

 

Právě se děje

Další zprávy