Miliardy Řecku pošle i Česko. Vrátí se, ujišťuje ČNB

Karel Toman
24. 4. 2010 14:10
Česko pošle 1,03 miliardy euro na účet MMF, který se podílí na pomoci Řecku
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Spuštění záchranného kruhu pro Atény se počítá už jen v hodinách. Česko přispěje, i když není členem eurozóny, 26 miliardami korun - nepřímo.

Je třeba se bát o osud těchto peněz? Je o tom přesvědčen například ekonom Petr Mach, který vede Stranu svobodných občanů. Ve svém blogu před časem obvinil ČNB, že porušila zákon, když podlehla politickému tlaku Evropské unie a 31. března slíbila poslat 1,03 miliardy eur určených na pomoc Řecku Mezinárodnímu měnovému fondu.

Mach přitom naznačuje, že Řecko zkrachuje a Česko o peníze přijde.

Česká národní banka ve svém oficiálním stanovisku Machovy argumenty odmítla. Neoficiálně je nejmenovaný zdroj z ČNB pro Aktuálně.cz označil za "obtížně komentovatelnou fantasmagorii".

Fakt, že by české peníze určené na mezinárodní pomoc byly ohroženy, odmítl i bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. "Pan Mach je schopen spojit leccos s lecčíms," odmítl jeho teorii o spiknutí ČNB a eurozóny.

Mach: podvádí ČNB i eurozóna

Pro připomenutí: V březnu 2009 se Evropská rada na svém zasedání dohodla na navýšení "zápůjční kapacity" Mezinárodního měnového fondu (MMF) o 75 miliard euro. Stalo se tak v rámci celosvětového navýšení příspěvků fondu, kdy například holandská centrální banka půjčila 5,31 miliardy euro a USA s Japonskem daly každé po sto miliardách dolarů.

To vše kvůli velkým výdajům, které tou dobou MMF měl, když jen v samotné Evropě hasil finanční požáry od Lotyšska přes Maďarsko po Ukrajinu a vynucoval si tam za to u vlád tvrdé a nepopulární úspory.

Mach to ale vidí jinak. "ČNB ukrojila přes miliardu eur z devizových rezerv, aby je vyměnila za pohledávku vůči MMF, který je vymění za pohledávku vůči Řecku, které ji nejspíš nikdy nesplatí," je přesvědčen Mach.

Národní banka tak podle něj podlehla politickému tlaku "na to, aby bylo Řecku pomoženo". Tím podle něj porušila zákon, protože politickým zadáním se ČNB řídit nesmí.

Eurozóna tím podle Macha hodila řecký problém i na zbylých 11 členů Evropské unie včetně Česka. "Poslanců se nikdo neptal. Podpis prezidenta nebyl potřeba. Obešli nás," napsal Mach, který označil návratnost půjčky pro Česko za "velmi, velmi nejistou".

ČNB tuto Machovu interpretaci odmítá.

ČNB: MMF je spolehlivý dlužník

Argument opírá o to, že Česká vláda s poskytnutím patnáctileté půjčky pro MMF ve výši až 1,03 miliardy euro souhlasila už 20. dubna 2009. "V této době nebyla otázka pomoci Řecku aktuální," píše ve svém prohlášení ČNB. Rozhodnutí, kam přidělené peníze půjdou, je podle banky už plně v kompetenci MMF.

S problémem Řecka podle ČNB nesouvisí ani teprve nedávný podpis dohody s MMF o českém příspěvku ze dne 31. března. Téměř roční zpoždění od souhlasu vlády vysvětluje centrální banka jednáním s českou vládou.

"Vláda souhlasila s krytím nákladů ČNB vzniklých v této souvislosti z vládní rozpočtové rezervy na svém zasedání 22.února 2010," sdělil mluvčí banky Marek Petruš.

Zároveň ale odmítl, že by splatnost českých miliard byla jakkoliv ohrožena. "ČNB nepůjčuje Řecku. Půjčka je poskytována MMF, který také ručí za její splacení," tvrdí Petruš, podle kterého patří MMF mezi nejbezpečnější dlužníky.

ČNB má navíc podle smlouvy možnost okamžitého vrácení peněz.

Niedermayer: MMF zametá i naše problémy

ČNB také odmítá, že by porušila zákon. "Při poskytnutí půjčky MMF se ČNB neřídila ani nepřijímala pokyny vlády, jiných státních orgánů nebo jiných subjektů," zdůraznil Petruš.

Ani Niedermayer nepochybuje, že se Česku peníze vrátí. "Náklady na půjčky platí fondu dlužníci a ti za ně platí často poměrně vysoké úroky," připomíná Niedermayer. Část ze zisků pak MMF podle Niedermayera distribuuje mezi věřitele. "Je to exaktní mechanismus a mám pocit, že pan Mach o tom moc neví," tvrdí Niedermayer.

Podle něj se navíc Machův argument míjí se zásadní otázkou: kdo má být tím správným "zametačem problémů", které v úzce propojeném světě natropila státním pokladnám globální finanční krize?

Ten nejvhodnější kandidát je podle něj právě MMF: "Je relativně málo politický a umí si vynucovat podmínky půjčky: Tady máte kritéria a pokud je nesplníte, peníze nedostanete. To žádná vláda neumí."

 

Právě se děje

Další zprávy