Makléři varují před čínskými akciemi

dkl
22. 1. 2007 12:20
Londýn  - Největší obchodníci s akciemi jako Citigroup, HSBC, či UBS varují investory před nákupem akcií na čínské burze.
Rostoucí cena ropy pomohla akciím firmy China Mobile dosáhnout šestiletého maxima. Následně i celá hongkongská burza dokázala vzrůst na historicky nejvyšší hodnotu.
Rostoucí cena ropy pomohla akciím firmy China Mobile dosáhnout šestiletého maxima. Následně i celá hongkongská burza dokázala vzrůst na historicky nejvyšší hodnotu. | Foto: Reuters

Čínské cenné papíry totiž za poslední rok a půl stojí dvakrát víc  a jen za poslední rok zvýšil index Shanghai and Shenzen 300 svoji hodnotu o 120 procent.

Podle odborníků jsou značně nadhodnoceny a v dalších měsících by tak mohla čínská akciová bublina splasknout.

Nejen nadnárodní finanční a analytické firmy ale varují své klienty. Ve chvíli, kdy součet hodnoty čínských akcií překročil jeden bilion dolarů, i samotná čínská vláda vystoupila s tím, že investoři by se neměli nechat "zaslepit optimismem".

Akciová hysterie

Přitom o nově vydávané akcie mají investoři stále enormní zájem. Největší pojišťovací společnost China Life Insurance od 9. ledna zdvojnásobila cenu svých akcií, když při prvotním prodeji byl zájem o akcie padesátkrát větší, než kolik činila nabídka.

Obdobně dopadl i prodej akcií banky Industrial & Commercial Bank of China, který se stal největším v historii. Poptávka byla pětkrát větší než nabídka a za tři měsíce jsou akcie o 70 procent dražší.

"Je to vždy varující signál, když drobní investoři stojí fronty, aby si mohli koupit nové akcie," říká pro Bloomberg Lau Wing Tat, šéf banky DBS, která na burze obchoduje.

"Ti se totiž nechávají strhnout trendem. Než ho ale rozpoznají, vítr už většinou vane jiným směrem," dodává.

Správná chvíle

Proto se velcí investoři připravují na svoji chvíli. Podle nich není teď správný moment pro nákupy, ale pro vyčkávání.

"Nepřekvapilo by mě, kdyby došlo k výraznému snížení cen čínských akcií. Pak teprve v nich vidím velkou příležitost k nákupu," uvádí dle agentury Bloomberg Virginie Maisonneuveová z firmy Schroders Investment Management.

Ale Čína se snaží sama trochu utlumit svůj boom. Měnová regulační komise požádala banky, aby omezily půjčování a centrální banka na ně tlačí, aby zvýšily své rezervy.

 

Právě se děje

Další zprávy