Majitel Empire State Building hodlá vstoupit na burzu

ČTK ČTK
20. 9. 2013 12:16
Šlo by o jednu z největších primárních nabídek akcií realitní investiční společnosti
Foto: Reuters

New York - Majitel proslulého newyorského mrakodrapu Empire State Building se chystá vstoupit na burzu. Vyplývá to z dokumentů, které byly předloženy americkým regulátorům.

Úpis akcií na burze v New Yorku by mohl firmě Empire State Realty Trust vynést více než miliardu dolarů (asi 19 miliard korun). Šlo by přitom o jednu z největších primárních nabídek akcií realitní investiční společnosti.

Firma chce během primární emise (IPO) nabídnout k prodeji zhruba 71,5 milionu akcií v ceně 13 až 15 dolarů za kus. Konečná cena by měla být stanovena začátkem října.

Proslulý mrakodrap patří k nejdůležitějším částem portfolia společnosti. Otevřen byl v roce 1931 v době Velké hospodářské krize. Empire State Building, který měří 381 metrů a má 102 podlaží, o titul nejvyšší budovy světa v roce 1972 připravily dvě věže newyorského Světového obchodního centra (WTC). Ty však byly zničeny při teroristickém útoku ze září 2011. V současné době je nejvyšší budovou světa Burdž Chalífa v Dubaji, která měří 828 metrů.

Empire State Realty Trust má ve svém portfoliu dalších nejméně 18 nemovitostí. Příprava úpisu akcií trvala dva roky. Plán totiž narazil na odpor některých investorů a objevilo se i několik soudních sporů.

 

Právě se děje

Další zprávy