Londýnský Harrods patří Kataru. Al Fayed je důchodce

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2010 18:20
Nejslavnější obchodní dům získala katarská královská rodina. Tradici chce udržet.
Mohammed Al Fayed se rozhodl odejít do důchodu.
Mohammed Al Fayed se rozhodl odejít do důchodu. | Foto: Reuters

Londýn - Šestipatrový obchodní dům s 90 tisíci čtverečních metrů prodejní plochy. Ale především symbol nakupování v Londýně, nejméně pro 15 milionů lidí, kteří přispějí alespoň malou částkou do jeho pokladen. Teď Harrods mění majitele.

Mohammed Al Fayed se obchodní dům, který vlastní od roku 1985, rozhodl prodat společnosti Qatar Holdings za 1,5 miliardy liber, tedy v přepočtu přes 43 miliardy korun. Informoval o tom server BBC. Qatar Holdings je investiční společnost v rukách katarské královské rodiny a mimo jiné je i třetím největším akcionářem automobilky Volkswagen.

Své rozhodnutí zdůvodnil Al Fayed tím, že si přeje odejít do důchodu a věnovat se svým dětem a vnoučatům. Jak uvedl poradce miliardáře Ken Costa, Al Fayed si Qatar Holdings vybral s ohledem na to, že si přeje, aby tradice a odkaz Harrods existovaly dál.

Ředitel společnosti šejk Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, který je zároveň katarským ministerským předsedou, řekl, že Harrods dodá portfoliu společnosti velkou hodnotu a představuje dobrou a stabilní investici, která se jistě vrátí.

"Je to historické místo. Vím, že je důležité nejen pro Brity, ale také pro turismus," uvedl Al-Thani.

Al Fayed zůstane už jen čestným šéfem

Spolu s obchodním domem prodává Al Fayed i všechny související firmy skupiny Harrods - například charterové aerolinky nebo realitní společnost. V obchodním domě sice bude kontroverzní byznysmen dál působit, ale pouze jako jeho čestný ředitel.

Rodilého Egypťana provází příchuť kontroverze po celou dobu jeho dlouhé a úspěšné obchodní kariéry. Veřejnost například nezná ročník jeho narození. Měl loďařskou firmu, pracoval jako poradce brunejského sultána a v roce 1970 se přistěhoval do Británie.

Spolu se svým bratrem Alim usiloval o Harrods už od konce 70. let. O patnáct let později uspěli - převzali obchodní dům za 615 milionů liber.

Ve vztahu k Velké Británii má Mohammed Al Fayed jednu velkou bolest - stále nemá britský pas. A to navzdory tomu, že čtyři jeho děti z druhého manželství jsou Britové a že v ostrovním království platí nemalé daně, byla jeho žádost několikrát zamítnuta.

Al Fayeda proslavila také jeho urputnost, s níž se deset let snažil dokázat, že se princezna Diana a jeho syn Dodi stali v roce 1997 obětí spiknutí, když zahynuli v Paříži při autohavárii.

 

Právě se děje

Další zprávy