Kupón na kafe zdarma neplatí? Žaluji vás

Dušan Klimeš
17. 9. 2006 0:00
New York - Řetězec prodejen kávy Starbucks chtěl svým zaměstnancům poskytnout šálek kávy zdarma. Může se mu to ale ošklivě prodražit. Uvnitř: CO JE STARBUCKS?

Vedení firmy poslalo zaměstnancům na jihovýchodě USA e-mailem nabídku na kávu zdarma s tím, že ji mohou poslat rodinným příslušníkům a přátelům.

Jak už to tak v době internetu bývá, z nabídky se stal jeden z nejpřeposílanějších dopisů a nabídku mělo brzy ve své schránce několik milionů "příbuzných a známých".

Společnost se proto rozhodla ze dne na den zastavit platnost kuponu, který byl e-mailem rozeslán. Netušila však, co bude následovat.

Infobox

Co je Starbucks:

  • Nadnárodní společnost, provozující řetězec obchodů s kávou
  • Káva je podávána v kelímku u pultu jako v rychlém občerstvení. Zároveň však prodejny nabízí i stoly, kde je možné si kávu vypít
  • Kávu Starbucks je možné koupit na 11 784 místech světa
  • V Česku zatím pobočku nemá, nejbližší je v Německu či Rakousku

Zhrzená zákaznice

Když se jedna Newyorčanka v kavárně dozvěděla, že "její kupon je bezcenný a kávu nedostane", rozhodla se firmu zažalovat za podvod.

Podle jejího právníka požadují 114 milionů dolarů, což je asi 2,5 miliardy korun. Oba doufají, že se k nim přidají i další zhrzení zákazníci a stane se z toho hromadná žaloba.

A proč zrovna 114 milionů? Právník tvrdí, že to jsou přibližně náklady, které by firma měla, pokud by akci "káva zdarma" nezatrhla.

Odborníci na právo si ale nejsou jisti, zda má žaloba šanci na úspěch.

České tahanice

Problémy s kupony na slevu však měl například i největší řetězec občerstvení na světě McDonald´s, a to dokonce i v Česku.

Foto: Smelling Coffee

Na první pohled "nevinný" marketingový tah, kdy díky nákupu jednoho hamburgeru zákazníci získali kupon na další, se totiž zvrhl v boj o parazitování na značce.

Celého projektu se totiž chopila konkurenční společnost KFC, která začala od svých hladovců přijímat tyto kupony.

Celý spor skončil u soudu, který dal za pravdu firmě McDonald´s a KFC se poroučelo s pokutou.

 

Právě se děje

Další zprávy