Kryjte dluhy daněmi, navrhuje finský premiér

ČTK ČTK
28. 6. 2012 14:33
Politik podotkl, že Finsko takto řešilo krizi v 90. letech minulého století

Brusel - Zranitelné státy eurozóny, které jsou pod tlakem trhů, by měly vydávat takové dluhopisy, které by byly "kryté" vládními aktivy či konkrétními příjmy z daní. O návrhu finského premiéra Jyrki Katainena informuje agentura Reuters.

Katainen podotkl, že jeho země tímto způsobem řešila svou krizi v devadesátých letech minulého století. "A je to standardní praxe pro dnešní banky," dodal.

Jeho návrhy přicházejí krátce před tím, než začnou jednat v Bruselu o podpoře růstu a tvorbě pracovních míst a také řešeních dluhové krize šéfové států a vlád zemí EU.

Premiéry či prezidenty EU čekají dnes a v pátek debaty o nástrojích, jak se v budoucnu vyvarovat opakování současných dluhových potíží. Chtějí také probrat, jak prohloubit fiskální, ekonomickou i politickou unii v Evropě, zejména v eurozóně. Finanční trhy ale nečekají, že by summit přišel s nějakými opatřeními, která by mohla začít fungovat v krátkodobém výhledu.

Od financování prostřednictvím trhu už byly ze zemí eurozóny "odstřiženy" Řecko, Irsko a Portugalsko, v poslední době je velký tlak i na Španělsko s Itálií, které čelí nárůstu výnosů z jeho dluhopisů. Investoři se obávají, že by obě země nemusely být schopné splácet dluhy, což se pak projevuje na rostoucích výdajích na obsluhu dluhu.

"Věřím, že budeme mít možnost přijmout rozhodnutí na evropském summitu, která pomohou stabilizovat finanční trhy v krátkodobém horizontu a pomohou snížit náklady na půjčky zemí jako Itálie a Španělsko," řekl dnes eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.

"Financujeme se za náklady, které jsou příliš vysoké a mnoho španělských institucí navíc ani nemá přístup k fondům," upozornil španělský premiér Mariano Rajoy. Ten chce, aby summit přijal opatření ke snížení těchto tlaků.

Francouzský ministerský předseda François Hollande ve francouzském rozhlase řekl, že Paříž a Berlín mají širokou shodu na opatřeních týkajících se podpory růstu. Připustil však, že co se krátkodobých nástrojů ke stabilizaci eurozóny týká, tomu tak není. "Je shoda i o dani z finančních transakcí, ale sále potřebujeme tu o stabilitě. Jednání pokračují, to je normální," nastínil přetrvávající rozpory mezi oběma klíčovými hráči eurozóny.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy