Komiksové firmy vydělaly na odchodu japonského premiéra

dkl, BBC
13. 9. 2007 13:15
Budoucí premiér jim dává naději
Foto: Reuters

Tokio - Včerejší překvapivé odstoupení japonského premiéra Šinza Abeho otřáslo i tokijskou burzou. Akcie se vydaly směrem dolů. Ale ne všechny.

Proti proudu šly akcie vydavatelských společností jako Broccoli, které se věnují publikování japonských komiksů známých jako "manga".

Důvod? Hned po oznámení Abeho rezignace se totiž začalo spekulovat o nástupci. A tím se může stát generální tajemník vládní strany Taró Aso, velký fanoušek a propagátor manga komiksů.

ČTĚTE VÍCE:
Japonský premiér odstoupil a skončil v nemocnici

Index burzy Nikkei 225 téměř okamžitě ztratil půl procenta, když politická nejistota vedla investory k tomu, aby své peníze dali raději jinam, než se situace vyjasní.

Ale vydavatelé knížek a komiksů v manga stylu posilovali. A to až o desítky procent. Akcie knižního "antikvariátu" Mandarake posílily o třináct procent, vydavatelství Broccoli získalo dokonce 71 procent.

"Jsme rádi, že jsme k sobě přilákali pozornost alespoň tímto způsobem," říká Keniči Saito, manažer obchodu Mandarake v Tokiu.

Patří k životu

Manga komiksy jsou součástí japonského života stejně jako karaoke či sushi.

Jsou charakteristické jednoduchými, ale dramatickými kresbami, psychedelickými barvami a exotickými příběhy, počínaje vysloveně sexuálními a násilnými motivy až po sci-fi náměty.

Oskarový kreslený snímek Cesta do fantazie má své kořeny právě v tomto stylu, stejně jako některé scény z filmu Quentina Tarantina Kill Bill.

Aso je bývalý ministr zahraničních věcí a považuje japonskou popkulturu za důležitou při navazování vztahů se zahraničím.

Tento rok dokonce držel záštitu nad udělováním Mezinárodní ceny manga, která má ocenit nejaponské autory.

"Já osobně doufám, že tyto komiksové práce dokáží spojit svět," řekl při té příležitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy