Kellner chce založit ruskou Poštovní banku. Není sám

Ekonomika Ekonomika
19. 3. 2010 10:39
Ruská pošta má 41 000 poboček. Takovou síť nemá v zemi žádná jiná instituce

Moskva - Hodně velké sousto hodlá ukousnout v Rusku nejbohatší Čech Petr Kellner. Ruské banky Nomos a Home Credit & Finance Bank (HCFB) z jeho impéria se totiž ucházejí o vytvoření ruské Poštovní banky. List Vedomosti dnes napsal, že zájemců je sedm a z nich bude k projektu připuštěn jen jediný.

Státní banka VEB shromažďovala do včerejšího dne přihlášky. Konkrétní zájemce sice nejmenovala, ale uvedla, že mezi nimi jsou dvě banky se zahraniční účastí. Podle listu Kommersant je ve hře také Bank Moskvy, Rus-bank, Russkij Standart a UniCredit.

"Nový ústav by mohl konkurovat největším ruským bankám se státní účastí," uvedla pro agenturu ČTK o důvodech zájmu HCFB mluvčí Sofija Abdrazakovová. Úspěch Home Creditu v bankovnictví pro drobnou klientelu se podle ní může stát zárukou úspěchu i tohoto projektu.

Ruská pošta má po celé zemi 41 000 poboček. Dosud jen v tisícovce z nich působí banka Svjaz. Právě na jejím základě má nová banka vzniknout. Banku Svjaz nyní sanuje právě VEB. Pro začátek by se měl základní kapitál zvýšit z nynějších 24 miliard na 49 miliard rublů (z přibližně 15 na 31 miliard Kč). Tyto prostředky by měl vložit investor, VEB i sama pošta.

Doba návratnosti je ve hvězdách

V tisku se však objevily i odhady, že vytvoření nové banky si vyžádá pět až deset miliard dolarů (asi 93 až 186 miliard Kč) a doba návratnosti není jasná.  

Do konce března by se přihlášky měly dostat k pracovní skupině pod vedením vicepremiéra Sergeje Ivanova, která projekt poštovní banky chystá. Dosud však není jasné, kdy by se procedury mohly završit. Rozhodnutí o výběru by pak měla potvrdit ještě dozorčí rada VEB.

HCFB patří v Rusku k největším hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů. Loni meziročně zvýšila čistý zisk o více než 40 procent na téměř 5,2 miliardy rublů (skoro 3,3 miliardy Kč). V Rusku má 82 zastoupení, 181 kanceláří a šesti poboček. Její spotřebitelské úvěry se nabízejí také v 32 000 prodejnách ve 1200 městech. Banka Nomos, v níž má Kellnerova skupina PPF rovněž podíl, se zaměřuje především na půjčování podnikům.

 

Právě se děje

Další zprávy