Ropa bude v roce 2020 třikrát dražší, tvrdí expert

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 2. 2011 10:09
Analytik Charles T. Maxwell předpovídá, že těžba dosáhne vyrcholu v roce 2015.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Connecticut - Vlna protestů šířící se Blízkým východem ani případné uzavření Suezského průplavu nepředstavuje pro trh s ropou žádnou pohromu. Bez ohledu na aktuální dění ale cena ropy dosáhne v roce 2020 závratné výše 300 dolarů za barel, zejména kvůli jejím omezeným zásobám.

Tuto prognózu popsal pro americký investorský časopis Barron's analytik energetického trhu Charles T. Maxwell zejména s ohledem na aktuální dění v Egyptě. Na rozhovor upozornil server Patria Online.

Maxwell, který se energetickým trhem zabývá od roku 1957, konstatuje, že význam Egypta jako producenta ropy je velmi malý, jeho produkce představuje asi jedno procento. Mnohem významnější je ale vliv této severoafrické země jako centra vzdělání, medicíny, technologie a výroby v regionu, stejně jako vliv na udržení míru v oblasti Středního východu.

Cenu ropy by podle něj nepoznamenalo ani uzavření Suezského průplavu. "Ropovod Suez-Středozemí přepraví asi 1,1 milionu barelů ropy denně, samotná kanál pak 1,9 milionu. To je celkem 3 miliony barelů denně ve srovnání s 88 miliony, které se denně na světě přepraví. V případě uzavření Suezu by se dal problém jednoduše vyřešit, pokud bychom využili cestu na jihu Afriky, jen bychom museli zaplatit víc," podotkl Maxwell.

Důvodem zvýšení ceny ropy v poslední době je podle něj ekonomické oživení a vyšší poptávka po této surovině. Upozornil, že poptávka kvůli rostoucí ekonomické aktivitě dál roste, ale produkce už příliš růst nemůže.

"Nyní produkujeme mezi 87 a 88 miliony barelů ropy denně, světová kapacita se možná blíží 95 milionům barelů za den. Jejího vrcholu dosáhneme přibližně v roce 2015. V průběhu několika let se pak dostaneme do fáze, kdy svět bude potřebovat stále více ropy, ale nedokáže jí už víc vyprodukovat," upozornil analytik.

Cena ropy by podle něj mohla do roku 2015 vystoupit ze současných 87 dolarů na 180 dolarů za barel, o pět let později pak 300 dolarů za barel, což v dnešních cenách představuje asi 225 dolarů.

Vyrovnat se s vysokými cenami ropy by měly pomoci energetické úspory. K těm však lidé nepřikročí sami o sobě, budou k nim, podle Maxwella, muset být dotlačeni.

 

Právě se děje

Další zprávy