Kauza italského Telecomu má nádech smrti

Dušan Klimeš
3. 10. 2006 14:00
Řím - Odboráři z Telecom Italia dnes stávkují. Nic neobvyklého, kdyby v pozadí nebyly odposlechy, politika a smrt.
Foto: Reuters

Telecom Italia se nyní zmítá v hluboké krizi spolu s italskou vládou, kterou vývoj ve firmě začíná zasahovat. Šéf Telecomu Marco Tronchetti Provera musel odstoupit ze své funkce - dotlačil ho k tomu premiér Romano Prodi.

Zaměstnanci firmy se bouří a zásadně odmítají plánové dělení společnosti. Jejich nespokojenost vyvrcholila dnešní stávkou. Navíc vrcholí vyšetřování společnosti kvůli dlouholetým nelegálním odposlechům.

Proti strategii dělení

Hlavním důvodem protestu je plánovaná restrukturalizace a oddělení části společnosti. Odboráři mají strach, že pokud se mobilní divize TIM, která bude zřejmě na prodej, "zmocní" některý ze zahraničních investorů, může dojít k masivnímu propouštění.

Foto: Reuters

Do celé kauzy se vložili i italští politici a v médiích o rozdělení firmy mluví jako o "ohrožení národních zájmů". Vláda má v bývalém státním Telecomu stále výsadní postavení a právo veta. Není však jisté, zda ho může využít v tomto případě.

Problémový operátor

Telekomunikační společnost byla privatizována až v roce 1997. Už do tohoto roku se ale datuje počátek skandálu s odposlechy, který byl odhalen až letos, po devíti letech.

Zatčeno již bylo přes dvacet osob. Některá média však tvrdí, že v této záležitosti může být zapleteno až pět set osob. A odposlouchávaných měly být i desítky tisíc lidí, mezi nimi politici, bankéři či sportovci.

Začalo to téměř nevinně. Odposlechy si u firmy "objednávaly" státní orgány, které na to měly ze zákona nárok. Pak se však objevily soukromé subjekty, které díky svým známostem v Telecom Italia dostaly šanci odposlechnout si své konkurenty.

Možná uvažujete, zda někomu, případně i sobě, nadělit pod stromeček takzvaný chytrý mobilní telefon, neboli smartphone. Poradíme vám, zda se pro vás takový telefon skutečně hodí. Více se dočtete v rubrice Technika.
Možná uvažujete, zda někomu, případně i sobě, nadělit pod stromeček takzvaný chytrý mobilní telefon, neboli smartphone. Poradíme vám, zda se pro vás takový telefon skutečně hodí. Více se dočtete v rubrice Technika. | Foto: Aktuálně.cz

Úplatky a sebevražda

Tím to ale neskončilo. Zaměstnanci firmy dávali k dispozici i osobní údaje, úřední záznamy nebo čísla bankovních kont. Ke spolupracovníkům této skupiny podvodníků patřili i policisté.

Na základě těchto údajů pak docházelo k podplácení a vydírání.

Bohužel kauza nekončí jen u přesunů peněz a informací. Technik společnosti, Adamo Bove, který měl upozornit na nelegální odposlechy, spáchal sebevraždu. Nyní vyšetřující úřady zkoumají, zda si Bove vzal život skutečně sám.

 

Právě se děje

Další zprávy