Jediný výnosný obchod v pásmu Gazy vede tunelem

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
12. 1. 2009 9:55
Izolovaná ekonomika má potenciál, ale nemá šanci

Gaza - Vydělat si na živobytí je v palestinském pásmu Gazy značný problém. Momentálně v izolované oblasti s rozsáhlou nezaměstnaností funguje pár pekáren a rodinných podniků. Opravdu výnosným byznysem jsou jedině pašerácké tunely pod uzavřenými hranicemi s Egyptem.

Černému obchodu se zde daří, přestože ceny jsou neúměrně vysoké a kopání tunelů je nebezpečné. Letos při jejich budování zahynulo přibližně pět desítek lidí. "Přestože tunely byly nejprve využívány pašeráky, pro obyčejné lidi - nezaměstnané, nevzdělané a chudé - jsou tunely jedinou možností, jak se uživit," popisuje pro britskou BBC Sami Abdel Shafi, který se v roce 2004 vrátil do Gazy, aby zde založil konzultanskou firmu a vylepšil obrázek pásma.

Čokoláda nebo hračky? Většinou jen přes tunel

Hospodářství pásma Gazy není prakticky nic jiného než zemědělství a drobné firmy. Průmysl trpí, protože továrny musí nejprve dostat dovážené suroviny a poté vyvážet to, co vyrobí. Ekonomika je závislá na Izraeli, jenže ten Gazu odřízl od zbytku světa. Pod kontrolou má pobřeží, vzdušný prostor i hranice.

Zboží, jako jsou hračky, limonády nebo čokoláda, tak do oblasti plynou prakticky jen přes tunel. "Pro obchodní prostředí je to velmi škodlivé, protože to podporuje černý trh," říká Shafi. "Přestože je to pro řadu lidí požehnáním, zvykají si na nepřirozený způsob výměny zboží."

Maří to šanci na dobře fungující ekonomiku, která by měla být podle mezinárodních standardů, cituje BBC podnikatele.

Řešení: Konec izolace

Ovlivní příměří mezi Izraelem a Palestinci hospodářství Gazy? Podle Shafiho "pouze" ušetří životy. "To, co by se potom mělo stát, je skutečná politická snaha řešit primární příčiny - obležení Gazy," doplňuje Shafi.

Přestože Izrael začal svá tvrdá omezení postupně uvolňovat, Světové bance se jeho tempo nelíbí. Varovala, že palestinská ekonomika, která ve značné míře závisí na obchodu, se nezotaví do doby, dokud se restrikce výrazně neuvolní. OSN zatím přišla se svým vlastním projektem - v Gaze hodlá vybudovat nový kanalizační systém a 1 200 obydlí pro bezdomovce.

Podle OSN je nicméně téměř nevyhnutelné, že pásmo Gazy s jedním a půl milionem obyvatel bude i nadále závislé na cizí pomoci po několik příštích let. Shafi je ale ohledně budoucnosti větším optimistou. "Lidé v pásmu Gazy jsou velice motivování a odolní. Jsou schopní se sebrat a jít dál. To ale nepůjde bez svobody pohybu."

 

Právě se děje

Další zprávy