Je telefon důležitý pro HDP? Ano, když je to iPhone 5

ČTK ČTK
11. 9. 2012 11:11
Ke hrubému domácímu produktu USA by nový přístroj mohl přispět ve čtvrtletí polovinou procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: HDBACKGROUND.COM

New York - S velkou nadějí hledí američtí ekonomové k novému telefonnímu přístroji firmy Apple. iPhone 5 se má představit ve středu. Předpokládaná vlna prodeje této nové generace může totiž posílit nejen ziskovost firmy, ale i znatelně přispět k růstu americké ekonomiky.

"Ke hrubému domácímu produktu USA by odbyt nového iPhonu mohl přispět ve čtvrtém čtvrtletí až polovinou procentního bodu z předpokládaného růstu HDP o zhruba dvě procenta, uvedl hlavní ekonom banky JPMorgan Michael Feroli.

"Prodeje iPhone 5 by mohly posílit čtvrtletní růst HDP o 3,2 miliardy dolarů (61,4 miliardy Kč), což je v celoročním přepočtu 12,8 miliardy dolarů," uvedl Feroli podle agentury Reuters. To je podle něj zvýšení o 0,33 procentního bodu.

Minulá generace předčila očekávání

Analytici JP Morgan odhadli, že Apple prodá ve čtvrtém čtvrtletí kolem osmi milionů nových telefonů při průměrné ceně kolem 600 dolarů. Na ní se komponenty z dovozu podílejí asi 200 dolary, takže vládní statistici si budou moci do údajů o HDP za jeden prodaný iPhone připočítat 400 dolarů.

Feroli uznává, že jeho odhad se zdá být příliš vysoký a že by se k němu mělo přistupovat skepticky. "Myslím si ale, že doklady z poslední doby jsou s touto prognózou v souladu," dodal.

Feroli také připomněl, že odbyt poslední verze iPhonu, která přišla na trh loni v říjnu, výrazně překonal očekávání. Nová verze by měla být navíc podle ekonoma co do novinek významnější, takže se dá čekat výraznější vzestup prodeje.

 

 

Právě se děje

Další zprávy