Japonsko hrozí USA kontrolami kvůli masu

aju
6. 2. 2006 0:00
Tokio - Neberete naši dohodu vážně, musíme vás zkontrolovat. Tak chtějí postupovat Japonci v případě amerických dovozů hovězího.

Japonsko včera oznámilo, že patrně zpřísní kontroly dovozů hovězího masa ze Spojených států. Vede jej k tomu nedávný případ, kdy v zásilce přišlo i maso z páteřní oblasti, které má do země vycházejícího slunce vstup zakázán.

"Teprve v prosinci jsme zvedli zákaz dovozu a vypadá to, že si Američané naší dohody neváží," citoval server CNN Sojčiho Nagakawu, japonského ministra zemědělství.

Dohoda zněla: Hovězí ze Spojených států smí do Japonska. Hranice ale nesmí překročit mozky zvířat, kostní moučka, maso z páteřní oblasti a maso z krav starších dvaceti měsíců.

"Budeme muset podniknout vlastní kroky ke kontrole této dohody. Zvažujeme i vyslání našich úředníků do amerických jatek," uvedl Nagakawa.

Japonsko zakázalo dovoz amerického hovězího v roce 2003 vzápětí poté, co se ve Státech objevil první případ takzvané nemoci šílených krav. Po dvou letech jej loni v prosinci zrušilo.

Ministerstvo zemědělství se dostalo pod palbu veřejnosti po odhalení dodávky s "vadným" zbožím. Původně totiž měli japonští inspektoři působit v USA ještě před povolením dovozu.

Americký velvyslanec Thomas Schieffer v japonském císařství již přislíbil, že bude okamžitě zahájeno vyšetřování a výsledky představí japonské veřejnosti zhruba do týdne.

Pro Američany je dovoz hovězího do Japonska velmi důležitý. Japonsko totiž bylo před zavedením zákazu jedním z největších odběratelů amerického hovězího. USA tak jde o miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy