Indický expres vyjíždí, obchod s Českem zdvojnásobí

Karel Toman
5. 2. 2011 12:35
Není to kachna ani státní inženýrství, obchod vzroste na dvě miliardy dolarů
Foto: Aktuálně.cz

Dillí/Praha (od našeho zvláštního zpravodaje) - Obchod mezi Českem a Indií se do pěti let zdvojnásobí na více než dvě miliardy dolarů ročně. Do letošního června má být totiž podle indických úřadů podepsána dohoda o volném trhu mezi EU a Indií.

"Obchod s Evropskou unií chceme zvýšit z 52 miliard eur na 100 miliard eur," prohlásil na schůzce s novináři ministr zahraničí Indie Šri Krišna.

"Bude to kvalitativní skok," potvrzuje ministrův tajemník Višnu Prakaš. "Stejná dohoda Indie se zeměmi ASEAN (Sdružení národů jihovýchodní Asie, pozn. red.) platí od loňského ledna a za tu dobu narostl vzájemný obchod o 50 procent," dodává.

České kotle pro Uttarpradéš

"Není to žádné státní inženýrství, ale jasně stanovený záměr," komentoval věc také ministr průmyslu Martin Kocourek po jednání společné mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci v Dillí koncem loňského roku.

Připomněl přitom čerstvé vítězství české společnosti FANS v tendru indické Státní společnosti tepelných elektráren na dodávku chladících věží pro novou elektrárnu ve státě Uttarpradéš za 25 milionů dolarů.

Podle zástupců indické strany bude takových zakázek pro země EU a Českou republiku do pěti let v Indii rychle přibývat. Tamní vláda se totiž chystá v příštím pětiletém plánu počínajícím rokem 2012 investovat jeden bilion dolarů do infrastruktury.

"Budou to hlavně cesty, železnice, přístavy, telekomunikace a výroba elektrické energie, ale také investice do vodovodů, kanalizací a čističek odpadních vod." řekl na setkání s novináři šéf Plánovací komise indické vlády Montek Singh Ahluwalia.

Přes třetinu těchto investic chce vláda provést spolu se soukromým kapitálem formou takzvaných PPP projektů.

Není to kachna, šance tu je

"Ano, většina z uvažovaných PPP projektů bude otevřena mezinárodní soutěži. Jestliže si u vás nějaká firma najde místní společnost nebo projekt, do kterého chce investovat, je nanejvýš vítána," dodal Ahluwalia.

"Není to kachna, ta šance tu opravdu je," ujišťuje Sudhir Devare, ředitel think-tanku Indian Council of World Affairs.

Indie zase hledá možnosti spolupráce v Evropě. "Je to hlavně věda, technologie, obnovitelná energie, obrana a technologie týkající se životního prostředí," shrnuje ministr zahraničí Šri Krišna.

HDP Indie letos podle Světové banky poroste o 8,4 procenta, v roce 2012 dokonce o 8,7 procenta. O tři desetiny tak poprvé předežene stárnoucí, proexportní a možná i přehřátou ekonomiku Číny.

Svým ročním výkonem 1,5 bilionu dolarů je sice Indie pořád čtyřnásobně menší než ekonomika Číny o výkonu 5,5 bilionu dolarů ročně. Do roku 2035 se ale chce z dnešního osmého místa stát třetí největší ekonomikou světa hned po Číně a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy