Hudebníci vymysleli nový zdroj peněz

Dušan Klimeš
16. 7. 2006 0:00
Londýn - Britská nahrávací studia přišla s novou strategií boje proti pirátství. Zodpovědnost má mít poskytovatel internetu. Uvnitř: ANKETA

Asociace nezávislé hudby (AIM) připravila plán, jak zcela nově upravit právní normy, které se týkají ochrany autorských práv.

Organizace chce, aby se nově ustanovila a upravila role poskytovatelů internetových služeb.

Inovativní a jediná možná?

Iniciativa AIM, která sdružuje i hudebníky, manažery a hudební labely, má za cíl ukončit hon na jednotlivé uživatele, kteří sdílí nelegálně získanou hudbu. Místo toho by za to byli zodpovědní právě poskytovatelé internetu.

Zároveň chtějí přinést nové možnosti, jak legálně a oficiálně poskytovat hudbu přes síť.

Navíc by však rádi "zkasírovali" poskytovatele za to, že působí jako prostředníci mezi uživateli, ať už jsou to nelegálně sdílící piráti, či zákazníci, kteří si hudbu na internetu legálně koupí.

A jak by to fungovalo? Tak trochu jako kolektivní smlouva, kterou by internetové firmy uzavíraly s rádii. Ta by jim vydala licenci, že mohou hostit služby na sdílení hudby, odváděly by však za to příslušný poplatek nahrávacím společnostem a hudebníkům.

Nakonec chce AIM, aby hudební průmysl byl připraven uzavřít partnerství s jakoukoli společností, která vydělává ať už na sdílení či uchovávání hudby.

Alison Wenham, šéf AIM uvedl, že tyto plány jsou "novátorskou a rozumnou odpovědí" na současnou hrozbu, kterou pro hudebníky znamená internet a sdílení dat přes něj.

Foto: Aktuálně.cz

Návrh jde před komisi

"Profesionální skladatelé a textaři mohou produkovat novou hudbu pouze za předpokladu, že za to dostanou zaplaceno," komentoval návrh pro BBC představitel Britské akademie skladatelů a textařů David Ferguson. "Příliš dlouho se poskytovatelé internetu zbavovali své zodpovědnosti a zneužívali hudbu ke zvýšení tržeb za své služby, aniž by se pokusili zajistit férové poplatky jejím tvůrcům."

AIM zašle své návrhy k nezávislému zkoumání komisi, již ustavila vláda. Vede ji bývalý editor Financial Times Andrew Gower.  Gowerův team by měl svoji zprávu vládě předat na konci tohoto roku.

Poskytujeme jen trubky

Asociace poskytovatelů internetu sdělila, že její členové nepodporují nelegální aktivity, jako je porušování autorských práv.

Podle jejích zástupců lidé, kteří užívají sdílení souborů bez toho, aby za to zaplatili, porušují Autorský zákon o copyrightech, designech a patentech z roku 1988.

"Poskytovatelé nemohou přebrat zodpovědnost za nelegální sdílení dat, neboť tento obsah není umístěn na jejich serverech," sdělila asociace.

Foto: www.olp.cc

"Přestože jsou tyto soubory přenášeny přes naše sítě, poskytovatelé dávají k dispozici vlastně jen "trubky" podle regulace z roku 2002 zvané E-Commerce."

Dnes už podle asociace nemají poskytovatelé šanci prohlédnout všechna data, která přes internet tečou, stejně jako pošta nemůže otevřít každou obálku, kterou doručuje.

 

Právě se děje

Další zprávy