Greenspan chladí hlavy optimistům: Ekonomika je na nule

djl, BBC
26. 2. 2008 11:16
Předpovědi růstu na rok 2008 jsou čirou utopií, tvrdí

New York - Bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan zpochybnil naděje na rychlé obnovení ekonomického růstu Spojených států.

Ten je podle něj zcela zastaven a rychlé zotavení je zcela nereálné. "Právě teď je růst americké ekonomiky na nule," cituje jej BBC.

Varoval, že čím déle bude stagnace na nule trvat, tím větší je pravděpodobnost recese.

Greenspan se k tomuto vyjádření odhodlal poté, co  dva ekonomičtí obři z Wall Street - Goldman Sachs a Merrill Lynch -vyslovili, že v roce 2008 očekávají ekonomický růst.

Následně vydala podobné prohlášení i centrální banka. Podle ní by letos americká ekonomika měla růst o 1,3 až 2 procenta.

Jako jedno z hlavních negativ pro růst vidí Greenspan rostoucí ceny ropy na světových trzích. To potvrdil i rekord z minulého týdne, kdy se cena jednoho barelu prvně vyšplhala nad 101 dolarů.

Dalšími faktory, které budou růstu ekonomiky bránit, jsou mírně se zvyšující nezaměstnanost, obecné zdražování výrobků včetně potravin a vyšší poplatky za finanční služby.

V neposlední řadě je odstrašujícím jevem i poskytování superlevných hypoték a půjček. To má podle některých odborníků podíl na zvyšování sociálních problémů v určitých oblastech.

Alan Greenspan byl dlouholetým šéfem centrální banky. V ní skončil roku 2006 po dvaceti letech.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy