Finanční krize: Citigroup se vyrovná s akcionáři

ČTK ČTK
30. 8. 2012 13:36
Banka se zbaví hrozby hromadných žalob kvůli zatajování problémů s rizikovými cennými papíry
Foto: Reuters

New York - Americká banka Citigroup sjednala se skupinami akcionářů vyrovnání, v jehož rámci jim vyplatí celkem 590 milionů dolarů (11,7 miliardy korun). Zbaví se tím hrozby hromadných žalob, v nichž investoři obviňovali společnost ze zatajování problémů s rizikovými cennými papíry, které se staly jádrem finanční krize let 2007-09.

Vyrovnání Citigroup je jednou z největších dohod amerických bank v rámci řešení dědictví krize.

Akcionáři tvrdili, že Citigroup je neinformovala o rizikovosti hypotečních dluhopisů typu CDO v hodnotě desítek miliard dolarů, z nichž velká část byla kryta podřadnými hypotékami. Vinili ji z toho, že včas tato špatná aktiva neodepisovala a že jejich ztráty z investic kvůli tomu dosáhly miliard dolarů.

Dohoda pokrývá akcionáře Citigroup od 26. února 2007 do 18. dubna 2008 a ještě ji musí schválit soud na Manhattanu. Podle Citigroup jde o "významný krok k řešení našich expozic z doby finanční krize".

Návod k použití: Jak se má tvářit správný bankéř za časů krize:

Právníci akcionářů zdůvodnili upuštění od žalob tím, že se po námitkách žalované strany objevila řada právních obtíží a vznikla "značná nejistota ohledně příznivého výsledku".

Na největším podobném mimosooudním urovnání žalob se podle listu The Wall Street Journal dohodla loni s investory banka Wells Fargo za koupenou hypoteční banku Wachovia a zaplatila 627 miionů dolarů.

Následuje dohoda z roku 2010, v níž hypoteční společnost Countrywide Financial respektive její nynější vlastník Bank of America zaplatila akcionářům za zatajování nekalých hypotečních praktik 624 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy