Fico trvá na svém plánu dát Slovákům euro v roce 2009

Red eko, čtk
5. 9. 2007 10:07
Evropská centrální banka si tím tak jistá není
Foto: Jaroslav Jiřička

Bratislava - Slovenská vláda podle premiéra Roberta Fica splní všechny ekonomické podmínky a Slovensko přijme euro v roce 2009 i při rostoucích sociálních výdajích.

Slovensko však může očekávat, že ho Evropská unie bude jako malou zemi hodnotit přísnějším metrem, řekl Fico v rozhovoru pro zahraniční tiskové agentury včetně ČTK. Slováci by tak měli začít platit eurem o několik let dříve než Češi nebo Maďaři.

Slovensko zatím plní část takzvaných maastrichtských kritérií, například výši zahraničního dluhu, úrokových sazeb či veřejného schodku. Podle dosavadního vývoje by mohlo do hodnotícího období na jaře 2008 udržet na uzdě i inflaci a kurzové rozpětí slovenské koruny vůči euru.

Experti Evropské centrální banky však podle nedávných informací v interní studii zapochybovali, zda si Slovensko tento úsporný trend udrží i po zavedení eura. Ficova vláda potom v srpnu uznala, že nemá v Evropě pro zavedení eura jistou podporu a rozhodla se lobbovat výrazněji.

"Uvědomujeme si, že přísná fiskální disciplína je pro tento stát mimořádně důležitá," řekl Fico. Zároveň ale potvrdil, že kabinet chce snížit 19procentní sazbu daně z přidané hodnoty u knih a internetu, zvýšit minimální mzdu, nejnižší důchody i příspěvek na narození prvního dítěte. "Není třeba se obávat, že by po zavedení eura vláda šla jiným směrem," dodal.

"Cílem Slovenska nemůže být kapitalismus made in USA, cílem Slovenska musí být sociální stát, který je v Evropě," řekl Fico. Zopakoval přitom svůj častý odkaz na pasáž z ústavy o sociálně orientovaném tržním hospodářství. "Jsme schopni s touto sociální politikou plnit i kritéria Maastrichtu," uvedl Fico.

 

Právě se děje

Další zprávy