Slovensko nemá euro jisté. Nastupuje lobbing

dkl, čtk
15. 8. 2007 14:20
Rok 2009 se pro přijetí vzdaluje
Foto: Jaroslav Jiřička

Bratislava - Kabinet premiéra Roberta Fica má problém s přijetím eura. Dle oficiálního materiálu ministerstva zahraničí totiž zatím z evropských institucí nezaznívají jednoznačně kladná hodnocení na slovenský plán.

Přijetí jednotné měny východním sousedem v roce 2009 není jisté.

Slovensko chce proto začít lobovat na více úrovních.

Vylepšit vyhlídky Slovenska na přijetí eura před podáním žádosti o hodnocení by mělo podle schváleného akčního plánu zřízení jednacích týmů a co nejrychlejší příprava podkladových materiálů a argumentů pro příslušné úřady.

Hlavním cílem je přesvědčit evropské úřady a země eurozóny o tom, že Slovensko udrží nízkou inflaci a veřejný schodek.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Oponentni v Evropě

"Odhodlání vlády zajistit vstup Slovenské republiky do eurozóny v roce 2009 a současný vývoj plnění kritérií pro vstup do eurozóny se zatím reálně neodráží v jednoznačně pozitivním hodnocení připravenosti Slovenska, které prezentuje Evropská komise," uvedlo ministerstvo.

Dalším "oponentem" slovenského vstupu do eurozóny je Evropská centrální banka. Z té v červenci zazněly pochybnosti o plánu na přijetí eura.

Strach mají evropští centrální bankéři především z inflace. Podle agentury Reuters si totiž nejsou jistí, že Slovensko udrží současnou nízkou míru růstu cen. Země je sice krátkodobě schopna kritéria splnit, otázkou zůstává jejich udržitelnost.

Česká republika chtěla dle původních plánů do eurozóny vstoupit již v roce 2010. Nejnovější termín se ale posouvá na rok 2012. Problémem Česka zůstává špatný stav veřejných financí.

 

Právě se děje

Další zprávy