Evropská komise radí Česku, jak má hospodařit

Dušan Klimeš
12. 9. 2007 12:04
EK: Máte poslední šanci snížit svůj deficit

Brusel - Česko by mělo příští rok dodržet tříprocentní strop deficitu veřejných financí. Tak zní jasné doporučení od evropských komisařů. Příští rok je zároveň poslední termín, do kterého by to mělo zvládnout.

"Česká republika zaznamenala v roce 2006 deficit 2,9 procenta, jenže letos se rozpočtová situace opět zhoršila a objevila se jasná rizika, že nedokáže deficit pod třemi procenty udržet," uvádí Evropská komise.

Navíc vládě jasně vzkázali, aby do roku 2012 snížila roční deficit na maximálně jedno procento hrubého domácího produktu. K tomu se ostatně vláda sama zavázala ve střednědobých výhledech.

Vláda plánuje dodržet limit

I doporučení o tříprocentním deficitu pro příští rok není příliš překvapivé. Jde o jedno z takzvaných maastrichtských kritérií, která musí členský stát EU plnit, pokud se chce připojit k eurozóně.

Navíc rozpočet České republiky na rok 2008, který připravil ministr Miroslav Kalousek, počítá s deficitem 2,95 procenta dle metodiky ESA95.

Doporučení ohledně veřejných financí, které dnes z Bruselu přišlo, je jen pokračováním již dříve započatých problémů. Vládám se totiž letos nepodařilo dostat deficit pod tři procenta, jak již dříve slibovaly.

Jste nejhořší hospodáři, řekl Čechům Brusel

Před dvěma měsíci navíc EU označila Česko a Maďarsko za nejhůře hospodařící státy. K tomu je s Českou republikou vedena procedura kvůli nadměrnému deficitu státní kasy.

Reforma. Asi nestačí

Nyní má tak stát šanci zjednat nápravu a držet se rad a doporučení komise. Pokud by tak neučinil, přijde Brusel s ještě jedním kolem varování a rad. Pak už by ale byly na řadě represivní prostředky, jako je omezení přílivu peněz z evropských fondů.

Česko ale dělá vše pro to, aby EU vyhovělo. Reforma veřejných financí dle prohlášení ministrů přinese výrazné úspory rozpočtu a díky ní bude možné plnit tvrdé podmínky.

Přesto někteří ekonomové tvrdí, že reforma zůstala na půl cesty. Snaží se sice řešit problém deficitu, ale přestože ekonomika šlape, pro rok 2008 vláda počítá s dalším zadlužením o více než 90 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy