EU si posvítí na Apple kvůli hudbě na iTunes

dkl, BBC
3. 4. 2007 11:28
Uživatelé jsou diskriminováni napříč EU
iPod, přehrávače MP3 firmy Apple
iPod, přehrávače MP3 firmy Apple | Foto: Apple

Brusel - Evropským úředníkům se nelíbí dohoda, kterou má společnost Apple s nahrávacími studii. Obviňuje je z toho, že diskriminují uživatele.

Brusel je přesvědčen, že dohoda porušuje evropské právo tím, že zabraňuje zákazníkům z jedné země nakupovat hudbu přes internet z jiné země.

"Spotřebitelé si mohou kupovat hudbu pouze v internetové prodejně v té zemi, kde žijí, a proto mají omezený výběr, kde si písně koupí a následně i v tom, jaká hudba je dostupná a za jakou cenu," řekl mluvčí Evropské komise Jonathan Todd.

Prošetřování Evropskou komisí je důsledek stížnosti britské spotřebitelské organizace Which?, které se nelíbí, že Britové platí za hudbu z iTunes víc, než ostatní Evropané.

Zatímco Britové platí za jednu skladbu v přepočtu 1,16 euro, například Němci či Francouzi pouze 99 centů.

Foto: Apple

"Jablíčko" problém nemá

Apple tvrdí, že s poskytováním hudby "přes hranice" v rámci EU nemá problém. Bolavým místem jsou ale nahrávací společnosti. Ty se bojí, že by se tak omezila autorská práva, která garantují.

Rozhodnutí komise o zahájení vyšetřování zatím ale nijak nereaguje na dohodu mezi firmou Apple a EMI z pondělí, že v budoucnu budou poskytovat hudbu bez ochrany proti nelegálnímu kopírování.

Služba iTunes
Služba iTunes | Foto: Apple

Brusel již zaslal iTunes a mnoha nahrávacím společnostem oficiální námitku proti způsobu, jakým prodávají hudbu. To je první krok formálního vyšetřování Evropskou komisí.

Společnosti teď mají dva měsíce na to, aby se k obvinění vyjádřily.

Zatímco ve světě jsou již internetové obchody s hudbou iTunes běžnou záležitostí, česká "pobočka" zatím zřízena nebyla.

Už dnes je ale možné získat legálně hudbu na internetu. Tyto služby poskytuje například server i-Legálně.cz či t-music společnosti T-Mobile.

 

Právě se děje

Další zprávy