EU pod palbou za sociální firmy

ČTK
22. 3. 2006 16:00
Brusel - Evropská unie čelí kritice za program sociální odpovědnosti firem.

Evropští komisaři Vladimír Špidla a Günther Verheugen dnes v Bruselu představili takzvanou alianci pro sociální zodpovědnost podniků, která sdružuje významné korporace, ale i malé a střední firmy.

Celý projekt se však ocitl pod palbou kritiku ze strany neziskových organizací a odborů.

Aliance má sloužit ke zlepšování sociálních podmínek zaměstnanců a snížení dopadů výroby na společnost. Celé sdružení je však dobrovolné a nikdo jednotlivé společnosti ani nekontroluje, zda plní svoje předsevzetí.

EU tento postup omlouvá její snahou co nejméně regulovat podnikání, ale kritici jej označují za marketingovou akci, která má jen zlepšit image firem. Špidla je ale podle svých slov přesvědčen, že aliance povede ke konkrétním výsledkům.

Nejrůznější aktivisté a odboráři ale kritizují EU i za to, že byli z celého programu vyloučeni. Účastní se ho tak hlavně soukromé firmy, navzdory tomu, že se o sociální zodpovědnosti firem, zejména velkých nadnárodních korporací, diskutuje již řadu let.

"Verheugen se zmocnil celého procesu ve prospěch své agendy růstu a zaměstnanosti. Řešení, které jsme obdrželi, není o zlepšování životního prostředí a sociální situace, ale jen návod, jak se firmy mohou stát konkurenceschopnější a ziskovější," sdělila organizace Přátelé Země.

Neziskové organizace rovněž navrhují několik opatření, která by údajně program sociální odpovědnosti firem zefektivnila.

Především chtějí, aby existoval žebříček společností, kde by bylo jasně viditelné, které společnosti se chovají zodpovědně a které jsou naopak ostudou.

 

Právě se děje

Další zprávy