EU má kandidáta na šéfa MMF: francouzský exministr

Dušan Klimeš
10. 7. 2007 12:45
Rata má nahradit Francouz Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn, kandidát na šéfa MMF
Dominique Strauss-Kahn, kandidát na šéfa MMF | Foto: Wikimedia Commons

Brusel - Závod o nového šéfa Mezinárodního měnového fondu se rozjíždí naplno. Zatímco Velká Británie vyzývá, aby mohl být z kterékoli členské země MMF, Brusel už má jasno.

Ekonomičtí ministři EU se shodli na jméně Dominique Strauss-Kahn. Tento Francouz by podle nich měl na další roky stanout v čele jedné z nejmocnějších agentur světa, která rozděluje miliardy.

Portugalsko, které vede rozhovory se všemi 27 členy EU dnes oznámilo, že tento bývalý francouzský ministr financí je kompromisním kandidátem, na kterém se dokáží členové EU shodnout.

Prezident Světové banky Paul Wolfowitz vyrazil na "evropské turné". Včera se stavil v Nizozemí. Dnes zavítá do Prahy.
Prezident Světové banky Paul Wolfowitz vyrazil na "evropské turné". Včera se stavil v Nizozemí. Dnes zavítá do Prahy. | Foto: Reuters
Muž, který označil Česko za vyspělé, odchází
Foto: Reuters
Přivedl Čínu do WTO, teď povládne Světové bance

Opozice chce více kandidátů

V opozici zatím ale stojí například britský ministr financí Alistair Darling. Podle něj by stále měla zůstat otevřena možnost, že kandidát bude z jiné části světa, než Evropy.

"Myslíme si, že musí existovat šance pro všechny členy MMF, aby navrhli svého kandidáta. Rada MMF pak pochopitelně vybere toho nejlepšího z nich," uvádí.

Současný šéf, Španěl Rodrigo Rato skončí své působení v říjnu tohoto roku. Za jeho odchodem stojí osobní důvody.

O svého šéfa nedávno přišla i Světová banka. Tam ale bývalý šéf Paul Wolfowitz neustál skandál s protežováním své partnerky.

Nepsaná dohoda mezi USA a Evropou je taková, že šéfa Světové banky si volí Spojené státy, zatímco šéf MMF je určen Evropskou unií. A většinou jde o kandidáty i z těchto zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy