Dramatický krok vlády USA: Převzala hypoteční obry

Red Eko
8. 9. 2008 8:20
Správou Freddie Mac a Fannie Mae chce uklidnit trh
Foto: Reuters

Washington - Americká vláda se rozhodla převzít kontrolu nad problémovými hypotéčními agenturami Freddie Mac a Fannie Mae.

Od Američanů je to radikální krok, který by mohl značně přispět k odvrácení krize na globálním finančním trhu, napsala v neděli agentura Reuters.

Ztráty Freddie Mac a Fannie Mae za poslední rok dosáhly necelých 14 miliard dolarů, což americkou vládu znepokojilo. "Naše ekonomika a naše trhy se nezotaví, dokud nebude korekce na hypotéčním trhu za námi," prohlásil ministr financí Henry Paulson.

Zároveň upozornil, že obě agentury jsou příliš velké a příliš zasahují do finančního systému USA a jejich kolaps by mohl způsobit zmatek na finančních trzích po celém světě.

"Vláda něco musela udělat," řekl pro agenturu Reuters Peter Goldman, ředitel Front Barnett Associates. "Cokoli, co eliminuje nejistotu na úvěrovém trhu, je dobré."

Obě společnosti přejdou pod správu Federální agentury pro financování bydlení do té doby, než se stabilizují. Ministerstvo financí v nich také získá podíl. Rozhodnutí americké vlády podpořil i šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke: "Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s hypotékami a zajistit stabilitu na našich finančních trzích."

Freddie Mac a Fannie Mae vlastní nebo garantují prakticky polovinu všech hypotečních úvěrů vydaných v USA. Celkový objem těchto úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z čehož na tyto dvě agentury připadá přibližně pět bilionů dolarů.

Čtěte více:
Hypoteční krize v USA vrcholí. Vláda uklidňuje trh

 

Právě se děje

Další zprávy