USA se otřásají: Banka Lehman Brothers žádá o ochranu

Red Eko, Reuters
15. 9. 2008 9:15
Merrill Lynch koupila Bank of America
Analytici se obávají, že krach Lehman Brothers způsobí kolaps na finančních trzích.
Analytici se obávají, že krach Lehman Brothers způsobí kolaps na finančních trzích. | Foto: Reuters

New York - Přežila světové války, krize i otřesy. Čtvrté největší investiční bance v USA po 158 letech existence zlomily vaz až spekulace na hypotečním trhu.

Lehman Brothers v pondělí ráno ohlásila, že požádá o ochranu před věřiteli.

Ještě o víkendu se o záchranu banky pokoušeli finančníci i zástupci americké vlády. Neúspěšně.

Nabídku na převzetí Lehman Brothers v neděli stáhla banka Barclays, která byla považována za hlavního uchazeče. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený s jednáním uvedla, že britská banka se z jednání stáhla poté, co americká vláda odmítla poskytnout finanční garance.

Americký ministr financí Henry Paulson se podle tohoto zdroje staví ostře proti tomu, aby při řešení krize byly použity peníze daňových poplatníků.

Čtěte také: Blogeři se přou: Bude se od teď v USA znárodňovat?

"Vypadá to, že je konec," komentoval v neděli krach jednání pro časopis Fortune vysoký představitel Lehman Brothers, který nechtěl být jmenován.

Dnes ráno už podle zpráv BBC hlídala ústředí banky v New Yorku policie. Budovu opouštějí zaměstnanci s kartonovými krabicemi v rukou. A banka oznamuje, že požádá o ochranu před věřiteli.

Některé divize a aktiva ale banka nechce do žádosti zahrnout, protože dále vyjednává se zájemci o jejich koupi.

Merrill Lynch? Prodáno

Lehman Brothers, která je čtvrtou největší investiční bankou v USA, dostal do kolen pád amerického trhu s nemovitostmi. Analytici se obávají, že bankrot této investiční banky může způsobit kolaps mezinárodního finančního systému.

V průběhu šesti měsíců jde už o třetí z pětice největších amerických investičních bank, které se dostaly do závažných problémů. Kromě Lehman Brothers a Merill Lynch to byla Bear Stearns, kterou v březnu převzala JPMorgan.

Bank of America se dohodla na převzetí s další investiční bankou Merill Lynch.
Bank of America se dohodla na převzetí s další investiční bankou Merill Lynch. | Foto: Aktuálně.cz

Uklidnit situaci na trhu se snaží jak americké úřady, tak samotné banky. Deset velkých amerických i zahraničních bank proto v neděli oznámilo plán na vytvoření fondu v hodnotě 70 miliard dolarů, ze kterého by půjčovaly peníze finančním firmám v nesnázích.

Deník New York Times mezitím informoval o tom, že Bank of America se dohodla na převzetí s další investiční bankou Merrill Lynch. Zaplatí za ni kolem 50 miliard dolarů (841 miliard korun).

Spojení již schválily správní rady obou společností a fúze má být završena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Americká vláda naposledy důrazně intervenovala v domácím finančním sektoru, když převzala kontrolu nad hypotečními institucemi Freddie Mac a Fannie Mae.

Čtěte více: Dramatický krok vlády USA: Převzala hypoteční obry

 

Právě se děje

Další zprávy