Druhý nejbohatší muž světa prodal auto

Dušan Klimeš
23. 9. 2006 12:20
Omaha - Warren Buffett vydražil na internetu svůj Lincoln. Získal ho člověk s přezdívkou "billzanker". Na charitu půjde 73 tisíc dolarů.

Warren Buffett, po Billu Gatesovi druhý nejbohatší muž světa, získal své pohádkové bohatství díky své společnosti Berkshire Hathaway.

Je to však člověk velkého srdce a otevřené kapsy. Před několika týdny ohlásil, že devadesát procent svých peněz věnuje na charitu. Jeho dárcovství je však pověstné a poslední akcí byl právě aukční prodej jeho pět let starého Lincolnu na internetové aukční síni eBay.

Z nuly na desítky tisíc

Ještě před týdnem se u položky "počet přihození" objevovala nula a cena stále zůstávala na vyvolávacích 25 tisících dolarů. Už to je relativně hodně za pět let starý Lincoln. Obdobné lze sehnat za 10 až 15 tisíc.

Pak ale přišly první nabídky a aukce se rozjela naplno. Přihazovaly se desítky dolarů, ale i tisíce. Ještě hodinu před koncem byla cena 60 tisíc dolarů a zálusk na zlaté auto, které má na značce anglický ekvivalent slova "šetrný" měl uživatel s přezdívkou "buddycab".

Vítězné přihození přišlo tři minuty před koncem aukce. Učinil ho zájemce pod jménem "billzanker" a za Lincoln nakonec nabídl 73 200 dolarů, tedy asi 1,6 milionu korun.

Odměnou mu bude nejen dané auto, ale i pocit, že dělá něco dobrého, protože peníze půjdou na charitu. A k tomu Warren Buffett slíbil, že vítěze osobně vyzvedne na letišti v Omaze, kam si pro auto přiletí.

Nejen Buffett a nejen auta

K aukcím zvláštních předmětů kvůli charitě přistupuje stále více celebrit. Nyní lze na eBay vydražit například tenisky hvězdy rapu Eminema.

Ten ve spolupráci s firmou Nike připravil 64 párů speciálně designovaných sportovních bot, které zpěvák sám navrhl a poté i vlastnoručně podepsal.

Každý týden jde do aukce čtrnáct párů, pokaždé dvě řady v sedmi velikostech. Největší zájem je o boty velikosti deset. Jejich cena se například u řady Air Max 93 dostala až přes dva tisíce dolarů, což představuje téměř padesát tisíc korun.

I tyto peníze poputují potřebným - do nadace Marshall Mathers Foundation, která má pomáhal mladým lidem s prevencí proti kriminalitě a drogám.

 

Právě se děje

Další zprávy