Oběd s Buffettem stojí 620 tisíc dolarů

Dušan Klimeš
30. 6. 2006 16:30
New York - Kdo si chce pochutnat na obědě s miliardářem Warrenem Buffettem, musí sáhnout hodně hluboko do kapsy. Bude ho to stát 620 tisíc dolarů.

Skončila totiž pravidelná každoroční aukce pořádaná v elektronickém aukčním systému EBay a letošek se stal rekordním. Zmíněných 620 tisíc dolarů je totiž o 269 tisíc více, než kolik činil předchozí rekord.

Vítězem luxusního dýchánku se stal pětačtyřicetiletý Yongping Duan z Kalifornie. V aukci vystupoval pod přezdívkou "fastisslow".

Do newyorského steakhousu Smith and Wollensky si Duan může vzít až sedm svých přátel. I je totiž budou jistě zajímat zkušenosti a názory druhého nejbohatšího muže světa.

Aukce, které se zúčastnilo pouze pět zájemců, je pořádána z charitativních důvodů. Výtěžek totiž půjde nadaci Glide Foundation ze San Francisca. Glide poskytuje zdarma jídlo bezdomovcům a potřebným.

Loni jich rozdali přes 700 tisíc s tím, že hospodaří s ročním rozpočtem dvanáct milionů dolarů.

Proč zvolil právě tuto nadaci? Jeho zesnulá manželka Susan tam totiž jako dobrovolnice pracovala.

Poprvé se aukce večeře přes internet konala v roce 2003, kdy byla vydražena za 250 tisíc a 100 dolarů k tomu. V druhém roce se sice prodala za 202 tisíc, ale vítěz nakonec 48 tisíc dobrovolně přidal, aby dorovnal předešlý rok. A loni se "vybralo" 351 tisíc dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Chudý bohatý

Warren Buffet je se 40 miliardami dolarů druhým nejbohatším člověkem světa. Před ním je jen Bill Gates.

Své bohatství vybudoval Buffett z ničeho. Začínal v padesátých letech a často šel proti proudu. Kupoval akcie firem, které byly těsně před krachem, ale Buffett cítil, že při změně ekonomické situace se opět mohou vrátit na vrchol.

Investorský guru však v pondělní oznámil, že většinu majetku věnuje na dobročinné účely. Největší díl, pět šestin, připadne nadaci Melindy a Billa Gatesových, která je s aktivy v hodnotě 27 miliard dolarů největší charitativní organizací světa.

Jeho portfolio patří k nejhodnotnějším na světě. Drží akcie firem jako Coca-Cola, American Express nebo před rokem koupil akcie pivovarnické skupiny Anheuser-Busch.

 

Právě se děje

Další zprávy